onsdag 17 april 2024

inloggad som

Solid X köper dubbelt så stor konkurrent

Konsultföretaget Solid X i Malmö köper den dubbelt så stora branschkollegan Time People Group genom en fusion. Den nya koncernen, med vd Filip Alexanderson, får en omsättning på nära en halv miljard kronor.

Solid X, verksamt inom IT-konsulting och med hyrpersonal inom vården, växer så det knakar både organiskt och via förvärv. Så sent som i oktober i fjol meddelade bolaget att det köpte Utvecklarbolaget i Stockholm, vilket ökade omsättningen med 50 procent.

Nu är det dags för en ännu större affär där Solid X tecknat en avsiktsförklaring för att köpa Stockholmsbaserade Time People Group, TPG, som är noterat på NGM och är dubbelt så stort som Solid X sett till omsättning och antal anställda.

Till Solid X omsättning på cirka 150 Mkr på rullande tolv månader läggs nu TPG:s omsättning på över 300 Mkr. Till Solid X cirka 100 anställda läggs TPG:s ytterligare 200 anställda.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Medan Solid X har tyngdpunkt i syd och Göteborg har TPG sitt fäste i Stockholm. TPG är ett väletablerat bolag med en stor och stabil kundbas, säger Solid X vd Filip Alexanderson.

Tekniskt sett sker affären genom att Solid X emitterar nya aktier till TPG:s ägare, som erhåller 47 procent i den nya koncernen. Solid X andel blir därmed 53 procent.

Orsaken till att det mindre Solid X blir den större parten i affären är att Solid X värderas högre på börsen. Solid X börsvärde på handelsplatsen Spotlight är cirka 160 Mkr medan TPG bara värderas till cirka 100 Mkr. Lönsamhetsmässigt är båda företagen likvärdiga med en rörelsemarginal omkring 4 procent.

– Orsaken till att vi värderas högre är att vi värderas på vår tillväxt. TPG är stabilt men har en lägre tillväxt. Vårt bud är värt 120 Mkr vilket innebär att vi ger en premie som ligger på 21 procent över TPG:s börsvärde, säger Filip Alexanderson.

Inga kontanter ingår alltså i affären. Det innebär att Solid X aktieägare blir utspädda, men i ett större bolag. Och den som framför allt blir utspädd är Filip Alexanderson, som före affären äger 84 procent i Solid X.

Affärens godkännande blir föremål för en extra bolagsstämma i TPG men uppges vara förankrad med ägare som tillsammans har 58 procent av aktier och röster. TPG kommer sedan att avnoteras från NGM och uppgå i Solid X som behåller sitt namn.

Solid X noterades på Spotlight i november 2021 och hade då en omsättning på 38 Mkr.

Gunnar Wrede

Konsultföretaget Solid X i Malmö köper den dubbelt så stora branschkollegan Time People Group genom en fusion. Den nya koncernen, med vd Filip Alexanderson, har en omsättning på nära en halv miljard kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.