måndag 22 juli 2024

inloggad som

Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

|  
|  

Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

The Car gästar den här veckan Lejonkulan och grundaren Tord Rosenlund berättar om bolagets abonnemangstjänst med exklusiva personresor och fördelarna med att känna sin chaufför.

Bolaget startade 2017 och har sedan dess haft en växande kundbas i Skåne. Nu vill grundarna expandera, först i Stockholm och på sikt till fler städer. Men för det behövs mer pengar.

– Vi har lyssnat på experterna som säger att man ska söka antingen lite pengar eller riktigt mycket. Därför söker vi bara 5 miljoner kronor nu. Om något år siktar vi på 75-100 Mkr. Vårt mål är 400 anslutna bilar och en försäljning på 500 Mkr, berättar Tord Rosenlund för Janne Dahlqvist, lejonet i kulan.

Affärsidén är att erbjuda ett abonnemang för hållbara och trygga resor där kunden känner igen chaufförerna och får samma goda service varje gång. Bilarna är eldrivna och enligt Tord Rosenlund är chaufförerna noga kontrollerade.
När Frankrikes president Emmanuel Macron nyligen besökte Sverige blev The Car anlitade för att köra ambassadpersonalen.

– Det var en ära. Vi körde tillsammans med kungen och drottningens entourage vilket var roligt, säger Tord Rosenlund.

Den aktuella rundan ska finansiera en expansion i Stockholm, med fler bilar och marknadsföring. Det ska bädda för den större rundan som är tänkt att finansiera en utlandsexpansion. Tanken är att kunderna på sikt ska kunna använda samma tjänst när de reser från Malmö som när de landar i Zürich, eller vart resan än bär av.

Hör Tord Rosenlund berätta hur det ska gå till, var The Car kommer att dyka upp härnäst och om kriserna som nästan knäckte företaget.

Lyssna på avsnittet här nedan och glöm inte att följa Lejonkulan på Spotify och Apple Podcaster.

Cajsa Jonasson

Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Kvinnor i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]

  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]

  • Sexleksaker i Lejonkulan

    Det kvinnliga könsorganet har mer än 10.000 nervpunkter. Traditionella sexleksaker missar de flesta. Det är utgångspunkten för bolaget Glänta och medgrundaren Gabriella Killeen. Hon vill skapa ett stimulanshjälpmedel som omdefinierar termen sexleksak.

  • Höga frekvenser i Lejonkulan

    Beammwave utvecklar en teknik för framtidens 5G- och 6G-mobiler som kallas digital beamforming. Ett radiochip med tillhörande antenn och algoritmer […]

  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]

  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen

  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.