fredag 12 april 2024

inloggad som

SaaS-doldis en vinstmaskin

|  
|  

Malmöbolaget Refined är en framgångssaga, men trots det en riktig doldis. På listan över kunder som använder bolagets lösningar finns bland många andra Apple, Nasa, Spotify och Airbnb.

Senast Rapidus gjorde en intervju med Refineds vd och medgrundare Emil Sjödin var 2018. Han håller låg profil, trots god lönsamhet och över 5.000 kunder i 107 länder.

– Fjolårets omsättning ligger runt 125 miljoner kronor, med en vinst på 18-20 miljoner. Marginalerna ligger inte på riktigt samma nivåer som tidigare, det beror på att vi har satsat mer på att växa, bland annat genom att anställa, säger Emil Sjödin som håller på att summera 2023 års siffror när Rapidus talar med honom.

2022 låg omsättningen på drygt 80 Mkr med en vinst på 35 Mkr. Faktum är att Refined har gått med vinst från starten. Från 2017 har bolaget haft en tillväxt på 30 procent per år.

– Det året breddade vi vår produkt och började satsa mer på molnet. I dag kommer cirka 40 procent av våra inkomster från molnbaserade produkter, säger Emil Sjödin.

Refineds affär bygger på en app till mjukvaruleverantören Atlassians marknadsplats. Australiensiska Atlassian erbjuder applikationer åt organisationer och företag för exempelvis projekthantering och samarbetsverktyg. Bland Atlassians mest kända applikationer finns projekthanteringsverktygen Jira och Trello samt Confluence, ett samarbetsverktyg för team. Refineds applikation kan i sin tur samla all företagsinformation från Atlassians applikationer på en och samma plats.

– Vårt fokus nu ligger på att utveckla molntjänsten. Trenden är att även större bolag lägger sin IT-miljö i molnet och det tar tid att bygga en molnprodukt som de stora bolagen vill ha, säger Emil Sjödin.

Han grundade Refined 2009 tillsammans med Jimmy Lundström. Genom bootstrapping byggdes Refined upp till en vinstmaskin, men 2022 tog bolaget för första gången in en extern ägare i form av Standout Capital.

– De köpte en minoritetspost. Runt 2021 hände det väldigt mycket i Atlassians ekosystem och vi får propåer nästan varje vecka från olika VC-firmor. Med Standout Capital har vi fått in en aktiv, långsiktig ägarpartner med värdefull kunskap, ett stort nätverk och en professionell styrelse, säger Emil Sjödin.

Refined har 55 anställda, men det var så sent som förra året bolaget anställde sin första säljare. Affärerna har trillat in ändå.

– Det är framförallt via Atlassians partners som som säljet kommer. Över 70 procent av vår omsättning kommer från den kanalen. Vi är beroende av vad som händer i Atlassian-världen och givetvis påverkas vi som alla andra av marknadsläget. Men vi befinner oss i en god finansiell position och ska växa ytterligare under året, säger Emil Sjödin.

Martin Linderoth

Malmöbolaget Refined är en framgångssaga, men trots det en riktig doldis. På listan över kunder som använder bolagets lösningar finns bland många andra Apple, Nasa, Spotify och Airbnb.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.