fredag 12 april 2024

inloggad som

Abliva säkrar nytt kapital

|  
|  

Medicon-bolaget Abliva genomför en fullt garanterad företrädesemission om 46 miljoner kronor och nästan lika mycket i en riktad konvertibel-emission som också är säkrad.

Bolaget utvecklar läkemedel mot primär mitokondriell sjukdom, en grupp sällsynta åkommor som påverkar energiproduktionen i celler med varierande symtom som muskelsvaghet, nedsatt syn, minnesstörningar och epilepsi.

Pengarna i företrädesemissionen ska gå till en pågående klinisk fas 2-studie med bolagets huvudprojekt, KL1333. Studien ska totalt inkludera 120-180 patienter med kronisk trötthet och muskelsvaghet.

Interimsresultat väntas komma i sommar och sedan dröjer det ungefär ytterligare ett år innan studien avslutas. Om allt går bra kan produkten sedan vara redo för marknaden, tack vare en så kallad särläkemedelsstatus i både USA och Europa.

– Fas 2-studien är potentiellt registreringsbar, det beror på resultaten och vilken feedback vi får från läkemedelsmyndigheterna, säger Catharina Johansson, Ablivas finanschef och vice-vd.

Företrädesemissionen är fullt säkerställd av bolagets huvudägare, med norska Hadean Ventures i spetsen och inklusive flera fonder, samt investeringsbolaget Formue Nord som tillkommer på ägarlistan.

Emissionen kompletteras dessutom med en riktad emission av konvertibler som kan tillföra bolaget ytterligare 42 miljoner kronor, förutsatt att interimdatan från den kliniska studien är positiv. 2022 tog Abliva in 200 miljoner kronor för att initiera den aktuella kliniska studien.

– Det är väldigt positivt att våra stora ägare visat ett så stort engagemang i den här kapitaliseringsrundan, liksom i tidigare rundor, säger Catharina Johansson.

Emiliano Strauss

Medicon-bolaget Abliva genomför en fullt garanterad företrädesemission om 46 miljoner kronor och nästan lika mycket i en riktad konvertibel-emission som också är säkrad.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.