fredag 12 april 2024

inloggad som

Percy och Greg går in i startup

|  
|  

Liggsår är väl inget som besvärar Percy Nilsson och Greg Dingizian. Men de garanterar hälften av den kapitalrunda som startupbolaget Starfish of Sweden vill göra. Bolaget har utvecklat en teknik mot – ja just det – liggsår. Nu gästar bolaget Rapidus podd Lejonkulan.

Bolaget, som ingår i inkubatorsverksamheten på Smile i Lund, fick nyligen svenskt patent för en uppfinning som ska förebygga trycksår. Det är en skada som uppstår när ett område på huden, oftast vid benutskott, utsätts för långvarigt tryck. Vanligtvis drabbas personer med rörelsehinder som inte lätt kan byta ligg- eller sittposition.

Jim Roslund, Starfish of Swedens medgrundare och styrelseordförande, är veckans gäst i Rapidus podd Lejonkulan. Han kallar där bolagets uppfinning för disruptiv. Den skiljer sig nämligen från produkterna på marknaden och består av relativt hårda sjöstjärneliknande fingrar. Det ska göra att man till 80 procent svävar fritt när man ligger på bolagets produkt. Således undviks långvarigt tryck på en och samma punkt.

– Komforten är lika hög som i en vanlig madrass, du känner inte av att du ligger på fingrar, säger Jim Roslund.

Hittills är bolaget finansierat av grundarna, som nu öppnat sin första externa kapitalisering. 5 Mkr ska tillföras bolaget med en värdering före emissionen på 15 Mkr. Hälften har bolaget säkrat från fastighetsmagnaterna Percy Nilsson och Greg Dingizian, en duo som inte i första hand gjort sig kända för små investeringar i uppstartsbolag.

– Det är två oerhört duktiga och kompetenta affärsmän som jag har haft förmånen att lära känna, har ett stort förtroende för och kan lära mig oerhört mycket av. Vi är väldigt glada att ha med dem och förhoppningsvis stärker det förtroendet för projektet ännu mer.

– Jag har svårt att tänka varför jag inte skulle vilja investera i ett sånt här bolag, säger Jan Dahlqvist, lejonet i kulan.

Lyssna på avsnittet här nedan och glöm inte att följa Lejonkulan på Spotify och Apple Podcaster.

Liggsår är väl inget som besvärar Percy Nilsson och Greg Dingizian. Men de garanterar hälften av den kapitalrunda som startupbolaget Starfish of Sweden nu gör. Bolaget har utvecklat en teknik mot – ja just det – liggsår. Nu gästar bolaget Rapidus podd Lejonkulan.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.