fredag 3 maj 2024

inloggad som

Växande Emulate går live i USA

|  
|  

Lundabolaget Emulate Energy växer, ett år efter lanseringen av bolagets virtuella batteri för elnät och kraftsystem. Nu väntar en lansering i USA, följt av en kapitalrunda på cirka 100 miljoner kronor.

För ganska exakt ett år sedan började Emulate Energys produkt användas skarpt av kunder i Sverige. Det är ett virtuellt batteri som med hjälp av algoritmer kan lagra energi i elnät och kraftsystem. Mjukvaran ökar systemens flexibilitet och förmåga att balansera ut perioder med hög belastning.

– Vi har en del konkurrenter framför allt i de nordiska länderna och Tyskland. Lastbalans är ett stort problem som attraherar mycket talang och riskkapital, säger Emulate Energys vd Shwan Lamei.

Finns det något som särskiljer er produkt från konkurrenternas?

– Vårt koncept är sprunget ur forskning i reglerteknik och data science, vår teknik går djupare än vad många andras gör och får därför bättre resultat. Men vi har många bra konkurrenter, som nog är bättre än oss på vissa saker. Tillsammans hjälps vi åt att lyfta frågorna och förnya energibranschen.

Emulate Energy reste i höstas 32 miljoner kronor från de tidigare delägarna Axsol, Skellefteå Kraft och Utvecklingsklustret Energi, samt Stockholmsfonden Course Corrected som blev nya delägare. Dessutom fick det amerikanska dotterbolaget ett anslag på 1 miljon dollar från energimyndigheten i USA.

Totalt har Emulate tagit in 55 Mkr i riskkapital och siktar på att resa ungefär det dubbla under 2024, efter att ha släppt produkten på amerikanska marknaden.

– Vårt första fotfäste är i Sverige, som har kommit överlägset längst i energiomställningen i världen. Vi har mer än ett dussin kommersiella kontrakt och är i dag marknadsledande i Sverige. Men vår stora marknad på sikt kan vara i USA, säger Shwan Lamei och fortsätter:

– President Bidens Inflation Reduction Act har satt fart på energiomställningen. Det finns jättemycket kapital där ute för att påskynda energiomställningen, det rör sig jättesnabbt och det finns väldigt bra möjligheter för startups inom energisektorn att slå igenom.

Bolaget har totalt 25 anställda inklusive ett par i USA, där Shwan Lamei är baserad. Han säger att Emulate i dag har 10 miljoner kronor i kontrakterade årliga intäkter och att målet är att trippla det nästa år.

Emiliano Strauss

Lansering i USA och en kapitalrunda på 100 miljoner kronor väntar Lundabolaget Emulate Energy.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.