måndag 15 april 2024

inloggad som

Pharmiva har blivit Pepticon

|  
|  ,

Läkemedelsföretaget Pharmiva är uppköpt av Brommabaserade Pepticon. Men verksamheten i Lund fortsätter, intygar bolaget.

– När det gäller vår verksamhet i Lund så är planen att de flesta i Pharmivas personal kommer att fortsätta att arbeta i Lund. Anna Linton, Pharmivas före detta vd, är nu operativt ansvarig för Pepticons hela verksamhet.

Den gemensamma produktportföljen omfattar därmed områdena diagnos, behandling och förebyggande av sjukdomen bakteriell vaginos.

– Vi har haft en jättefin utveckling. Tillväxten har avtagit lite då vi inte haft egna resurser för att expandera globalt, samt haft svårt att resa finansiering för detta. Därför bedömde vi sammanslagningen med Pepticon som väldigt attraktiv, säger Malte Zaunders, styrelseordförande i Pharmiva fram tills fusionen.

Pharmiva har haft fokus på att nå den amerikanska marknaden med sin kvinnohälsaprodukt Vernivia, som används för att behandla och förebygga bakteriell vaginos och bland annat säljs på Apoteket.

I ett pressmeddelande från Pepticon meddelas att produkten Vernivia kommer att ”bidra positivt till resultatet 2024”.

– Vår avsikt med den skrivningen är att med befintliga intäkter, plus de som vi tror tillkommer, kommer produkten generera positiv tillväxt under nästa år. Då talar vi om kostnader och intäkter som är direkt kopplade till vår produkt, säger Malte Zaunders.

USA är den enskilt största marknaden för Pepticons VagiVital VS, en produkt för självdiagnos av bakteriell vaginos.

– Pepticon har etablerat flera distributionsavtal, inte minst i USA. Vår produkt passar bra in i deras produktportfölj och de har kommit längre med marknadsexpansion än vi, säger Malte Zaunders.

Peptonic reste 7,6 miljoner kronor i november i en runda som tecknades till nästan 80 procent.

Elisabet Ottosson

Läkemedelsföretaget Pharmiva är uppköpt av Brommabaserade Pepticon. Men verksamheten i Lund fortsätter, intygar bolaget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.