fredag 3 maj 2024

inloggad som

Hansa Biopharma drar ned

|  
|  

Lundabolaget Hansa Biopharma drar i bromsen och aviserar uppsägningar på uppåt 40 personer.

De årliga kostnaderna måste minska med cirka 75–85 MSEK. Det innebär att mellan var fjärde och var femte anställd får gå, vilket motsvarar 30-40 personer av totalt cirka 170.

Hansa har utvecklat en teknik för att behandla patienter med enzym som inaktiverar antikroppar som försvårar transplantation, genterapi och behandling av autoimmuna sjukdomar och cancer.

I det längst komna projektet pågår en uppföljningsstudie parallellt med kommersialisering. Bolaget har även två pågående kliniska fas 3-studier och tre pågående fas 2-studier. Man väntar dessutom inom kort resultat från en fas 1-studie med bolagets andra generation enzym.

Søren Tulstrup, vd och koncernchef, säger i pressmeddelandet att ”den planerade omstruktureringen är ett viktigt steg i vårt pågående arbete med att optimera våra investeringar i viktiga värdeskapande tillväxtmöjligheter och positionera företaget för långsiktig framgång.”

Bolaget vill i övrigt inte ge några kommentarer.

Aktien föll 10 procent som svar på beskedet. Bolaget har nu ett börsvärde på knappt 1,3 miljarder kronor med en aktiekurs på 22 kronor.

Rapidus skrev i december förra året att bolaget nyligen tagit ett lån på 700 Mkr och hade en kassa på 1,2 miljarder kronor. Pengarna uppgavs då räcka i två år. Aktien stod i 55 kronor.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Hansa Biopharma drar i bromsen och aviserar uppsägningar på uppåt 40 personer.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.