fredag 1 mars 2024

inloggad som

En dansk biotech-nestor talar ut

|  
|  

I Sverige är han tämligen okänd, men prominenta danska näringslivsprofiler anser att “utan Asger Aamund skulle det inte finnas någon dansk bioteknik”. Nu bevittnar nestorn hur det går utför med hans livsverk, vaccinbolaget Bavarian Nordic.

Storinvesteraren Asger Aamund fortsätter dock att tro på Bavarian Nordics framtid.

– De behöver bara sluta med sina mer vansinniga projekt, säger han till Rapidus.

83-årige Asger Aamund grundade Bavarian 1992. Fram till 2014 hade han varit styrelseordförande i 20 år. Bolaget blev ett guldägg när han 2015 sålde sina aktier för 387 miljoner danska kronor. Sedan dess har han återinvesterat mer än 30 miljoner danska kronor i Bavarian Nordic. Det är hälften av hans totala aktieinnehav i dag.

Asger Aamund blev vid 34 års ålder vd för Goriværk, senare vd för isoleringsjätten Rockwool och vd för Ferrosan Group. Han var grundaren av Neurosearch – som gick i konkurs – innan Bavarian Nordic grundades. Sedan 1987 har han haft ett eget riskkapitalbolag för bioteknik, A. J. Aamund, som i det senaste bokslutet har 79 miljoner danska kronor i eget kapital.

Asger Aamund är också känd för skarpa, ofta kontroversiella åsikter. Bland annat till stöd för Trump och de danska Muhammedkarikatyrerna. Och han har kallat aktier i life science för “en avancerad form av lotto”.

Men nu har hans guldägg tappat glansen eftersom Bavarian Nordic misslyckades med ett coronavaccin.

Bavarian släppte nyligen en sorglig rapport för det tredje kvartalet med nedskrivningar på 558 miljoner danska kronor. Det resulterade i en förlust på 340 miljoner danska kronor, trots intäkter på nästan 1,4 miljarder under det tredje kvartalet.

Stora pengar kommer fortfarande in, särskilt från ett vaccin mot smittkoppor i USA. Vaccinet säljs i USA under namnen Jynneos, Imvanex och Imvamune. Vaccinet omsatte 708 miljoner danska kronor under Q3 2023 – en ökning med 120 miljoner jämfört med samma period året innan.

Vaccinerna Rabipur/Rabavert mot rabies och Encepur mot TBC genererar också stora inkomster. För helåret 2023 behåller Bavarian Nordic en intäktsprognos på 6,9 miljarder DKK.

Men aktiekursen skrapar i botten.

I augusti 2022 låg aktien på 400 danska kronor, men ligger i dag på cirka 145 kronor efter en lång nedgång. Marknadsvärdet på Bavarian Nordic är i dag cirka 11 miljarder danska kronor.

Olyckorna började på allvar 2019 när cancerläkemedlet Prostvac floppade – och Asger Aamund själv förlorade 20 miljoner danska kronor i aktievärde. Han hade som styrelseordförande 1994–2014 gjort stora investeringar i Prostvac och har kallat historien för en tragedi.

– Företaget har fått rejält med stryk. Tre riktigt stora projekt har misslyckats. Men Bavarian Nordic är ett av de mest katastrofsäkra företagen. Det har stora långsiktiga leveranskontrakt till USA, inklusive vaccin för 168 miljoner människor. Med andra ord en tioårig livförsäkring. Om Bavarian Nordic inte ger sig ut på nya piraträder med produkter som inte materialiseras, och andra galna saker, under de kommande tre till fem åren kommer de att tjäna mycket pengar. Och värdet kommer att öka år för år, förutspår Asger Aamund.

Han är också känd för den danska allmänheten som en kritiker av politikernas behandling av Öresundsregionen, som enligt honom kunde ha skapat en mycket bättre grund för life science-företag i regionen.

– Öresundsregionen kommer att leva sitt eget liv utan hjälp från Danmarks och Sveriges regeringar. Vi hade en jättechans när Öresundsbron byggdes. Politikerna borde också ha byggt upp en HH-koppling. Och då borde regeringarna ha infört ett gemensamt, regionalt skattesystem och uppmuntrat entreprenörer istället för att beskatta dem, säger han. .

Varför har dansk life science, särskilt på Själland, seglat ifrån Skåne?

– Danmark är inte ett bra land att forska i, men ett bra land att producera i. Den danska läkemedelspersonalen är mycket kompetent. Och de områden där företagen finns vet hur viktiga jobben är. Därför hanterar myndigheterna alla ärenden som bland annat rör miljön snabbt. Och kompetent arbetskraft föder mer av samma sak.

Kan Danmark locka till sig mer svensk arbetskraft med höga löner när den svenska kronan är låg?

– Ja, men det finns också en hög dansk skatt. Och det finns goda levnadsvillkor om man jobbar med life science i Sverige. Därför tror jag att det bara är på hög ledningsnivå som dansk life science verkligen kan attrahera svenskar. Köpenhamn har många svenska anställda i butikerna, men det är personer som kan ha svårt att få jobb i Sverige. Detta gäller inte inom life science.

Du har fortfarande många investeringar, men har också passerat pensionsåldern med god marginal. Vad tycker du om det?

– Jag kommer inte att gå i pension förrän jag bärs till kyrkogården. Så länge huvudet fungerar bra kommer jag att fortsätta jobba. Ingen kan ändå kasta ut mig från de företag där jag har pengar i. Jag känner nog själv om jag börjar bli galen och inte kommer ihåg någonting. Då gör jag ett generationsskifte. Men om jag gick i pension utan att göra något nu skulle jag dö inom tre månader, säger Asger Aamund.

Keld Broksø

I Sverige är han tämligen okänd, men prominenta danska näringslivsprofiler anser att “utan Asger Aamund skulle det inte finnas någon dansk bioteknik”. Nu bevittnar nestorn hur det går utför med hans livsverk, vaccinbolaget Bavarian Nordic.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.