fredag 23 februari 2024

inloggad som

Gräddfil för Hamlet

|  
|  

Hamlet Biopharma i Lund får draghjälp till sin nyemission med överraskande god tajming. FDA beviljar så kallad fast track designation för bolagets längst framskridna projekt.

På tisdagen meddelade Hamlet att bolaget avser att göra en nyemission på 40 miljoner kronor för att finansiera den fortsatta utvecklingen av bolagets läkemedelskandidater. Med maximalt god tajming kom så på onsdagsmorgonen beskedet att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA beviljar en snabbbhantering av kandidaten Alpha1H för behandling av cancer i urinblåsan.

Hamlets aktie, noterad på Spotlight Stockmarket, steg initialt med över 20 procent på onsdagsmorgonen.

– Det här innebär att FDA anser att det är särskilt viktigt att utvecklingen av vår läkemedelskandidat går snabbt framåt. Vi erbjuds en direktkanal till FDA och slipper vänta på svar när vi nu ska diskutera hur vi ska lägga upp vår fas 3-studie av Alpha1H, säger grundaren Catharina Svanborg som är ordförande i bolaget.

En fas 3-studie är en omfattande process och det är ytterst få läkemedelsbolag utan kassaflöde som klarar av att finansiera en sådan i egen regi. De allra flesta tvingas licensiera ut sin kandidat i utbyte mot milstolpsersättningar och royalty när läkemedlet börjar säljas.
Catharina Svanborg håller dock dörren öppen för båda alternativen.

Dialogen med FDA bestämmer hur fas 3-studien ska se ut i detalj, inte minst omfattningen av studien, det vill säga hur många patienter som kommer att krävas. Det kommer att bli avgörande för den framtida affärsmodellen.

– Bolaget fortsätter mot fas 3 i egen regi men välkomnar partnering, meddelar Catharina Svanborg lite kryptiskt och tillägger:

– Beskedet i dag från FDA gör oss ju inte mindre attraktiva för potentiella licenspartner.

Gunnar Wrede

Hamlet Biopharma i Lund får draghjälp till sin nyemission med överraskande god tajming. FDA beviljar så kallad fast track designation för bolagets längst framskridna projekt.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.