fredag 14 februari 2025

inloggad som

Smile smakar på foodtech-trenden

|  
|  

Smile Incubator gör en storsatsning på foodtech. Ett naturligt steg för verksamheten, enligt Smile-chefen.

Lundainkubatorn adderar ett nytt fokusområde till sin verksamhet och investerar i labbinfrastruktur specifikt inriktad på foodtech. I det nya labbet kan foodtech-bolag arbeta med helt ny utrustning, exempelvis för att mäta viskositet och analysera textur.

– Foodtech-bolagen som vi arbetar med har sitt ursprung inom bioteknik, en nisch där vi har vår specialkunskap och därför är det här en naturlig utveckling. Dessutom är det ett område som påverkar människors hälsa och alla Smiles produkter är kopplade till just hälsa. Foodtech är också en global trend. Man måste hitta nya födokällor och det finns ett stort hållbarhetsperspektiv som vi vill vara med att bidra till, säger Smiles vd Ebba Fåhraeus.

I dag arbetar Smile med tre foodtech-bolag. Saveggy har tagit fram grönsaks- och frukthölje, en ätbar och biobaserad vätska som sprejas på grönsaker och frukt som ska skyddas. Cirkulär arbetar med att ta fram klimatsmarta protein och Tekinn utvecklar en teknik för att ta hand om restströmmar från livsmedelsindustrin och omvandla det till ingredienser. Fler bolag är på ingång.

– Vi för dialoger med flera foodtech-bolag, bland annat flera som utvecklar alternativ till kött. Alla bolag kan nyttja våra labb. Man kan hyra in sig hos oss utan att vara ett inkubatorbolag, säger Ebba Fåhraeus.

Martin Linderoth

Smile Incubator gör en storsatsning på foodtech. Ett naturligt steg för verksamheten, enligt Smile-chefen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska leda innovationen på Smile

    Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Vd-byte på Smile

    Ebba Fåhraeus slutar efter tio år som vd på life science-inkubatorn Smile. En ny vd börjar på måndag och är en internrekrytering. – Det blir inte lätt att toppa det Ebba har åstadkommit, säger efterträdaren.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.