fredag 26 april 2024

inloggad som

Ny storägare tripplar Vultus börskurs

|  
|  

Tigrim Capital blir Spotlight-noterade Vultus nya storägare genom en nyemission med en teckningskurs på tre gånger den aktuella börskursen.

Vultus utvecklar analystjänster för jordbruk och tar i samband med emissionen in 5,2 miljoner kronor, varav 4,2 Mkr kommer från Växjö-baserade Tigrim som därmed blir ägare till knappt 20 procent av bolaget. Resterande miljon står tidigare storägare, i form av privata investerare, och representanter från ledningen för.

Teckningskursen är 1,60 kronor per aktie, innan emissionen var aktien värd cirka 50 öre på Spotlight Stockmarket.

– Marknaden värderade Vultus till 5 Mkr och vi behövde 5 Mkr. Till den värderingen skulle en ny ägare behöva ta 50 procent av bolaget för att täcka kapitalbehovet, men det är ganska få investerare som vill upp till den nivån direkt. Tigrim ville vara storägare, men inte ha mer än 20 procent, säger Vultus vd Per Karlsson.

Lösningen på problemet blev att värdera upp företaget.

– Vi tyckte att vi hade en rimlig värdering vid cirka 15-16 miljoner kronor vid noteringen 2022. Och det är den värderingen Tigrim gå in på nu. Tigrim sa ”ok, men då ska ledningen och storägarna put their money where their mouth is.” Jag fick ta min del också, men jag känner mig väldigt trygg med investeringen.

Avtalet kommer i rättan tid för Vultus. Kassan har sinat och bolagets finansiella plan från noteringen har fallerat. Tanken var att finansiera verksamheten med hjälp av teckningsoptioner som ingick i units-erbjudandet från noteringen under våren 2022. En aktie kostade då mer än 5 kronor. Men förutsättningarna för optionsrätterna försvann när aktien störtdök, snarare än att stiga enligt planen. Utfallet blev noll inlösta optioner.

– Det nya marknadsläget ledde till två saker: Dels behövde vi hitta snabbare vägar till intäkter och tydliggöra vår produkt för potentiella kunder, dels behövde vi vända på varenda sten för att dra ner på kostnaderna. Men efter omorganiseringen var vi fortfarande 5 Mkr korta för att nå fram till målet, säger Per Karlsson.

Vultus nya uttalade mål är att bli kassaflödespositiva i slutet av nästa år. Bolaget har renodlat sin produkt och riktar till en början in sig på två specifika marknader: Potatisodlingar och boskapsfoder.

– Vi har ett par referenskunder inom potatis och förhandlar med fem-sex stora spelare inom foder. Pengarna vi nu tar in ska framför allt gå till att bearbeta potentiella storkunder. Vi riktar oss till riktigt stora bolag och sådana har dock sällan bråttom, säger Per Karlsson.

Investeringsbolaget Tigrim Capital har tidigare investerat bland annat i Massive-grundaren Martin Walfisz bolag Multiscription.

Emiliano Strauss

Mitt i börsnedgången: Det lilla bolaget gör en nyemission som lyfter börskursen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.