söndag 3 december 2023

inloggad som

Tunga ägare jagar nytt kapital

|  
|  

Medtechbolaget Cyto365 har redan en rad tunga ägare, men nu jagar bolaget ytterligare 70 miljoner kronor.

Cyto365 har utvecklat infusionsprodukten Rondel O. Det är i grunden en ventil till dropp som ska säkerställa att man inte råkar sammanblanda vätskor och läkemedel som ska hållas isär.

Idén till produkten kom när grundaren Micael Törnbloms flickvän fick cellgiftsbehandling. Han förstod hur viktigt det var att läkemedlen gavs utan att blandas, men tyckte att produkterna som användes riskerade sammanblandning av cellgifterna.

– Det blir ett extra skyddsnät för sjuksköterskan, säger Micael Törnblom, som är både flygpilot och civilingenjör i maskinteknik.

Bolaget har kunder i USA och Brasilien och söker nu medfinansiering till ett EU-stöd. I samma veva flyttar bolaget från Höganäs till Helsingborg.

När vi får tag på vd Micael Törnblom är han på väg till Barcelona för att pitcha bolaget Cyto365 till spanska investerare.

– Vi försöker hitta riskkapital även i Skåne men man får leta både här och där, säger han.

Cyto365 söker upp till 2 miljoner euro, som kommer att matchas med upp till 2 miljoner euro från EIB, European Investment Bank. Dessutom har bolaget fått 1,9 miljoner euro i bidrag från EU:s EIC Accelerator. Totalt kommer bolaget att ta in motsvarande nästan 70 Mkr med dagens eurokurs.

Micael Törnblom äger själv 67 procent av bolaget. Resten ägs av bland andra Arne Nilsson, grundare av Systeam, ordföranden Mats Dörring, Håkan Svanberg från Swedencare och Izettle-veteranen Björn Lindberg.

Den 1 december flyttar Cyto365 från Höganäs till en nybyggd fastighet på Kastellgatan i Helsingborg. Där kommer Rondel O-produkten att slutmonteras, medan formsprutningen av plast outsourcas till Hammarplast Medical i Bredaryd.

– Vi gjorde nyligen en leverans till vår första kund i Brasilien och produkten har lanserats i USA. Vi ser oss som en underleverantör till de stora jättarna, ett tillverkningsbolag som säljer en komponent som andra sedan paketerar, säger Micael Törnblom.

I sina nya lokaler kommer de att kunna tillverka 20 miljoner Rondel O-ventiler årligen. Världsmarknaden är runt 2 miljarder enheter för den typen av produkt så det finns potential att växa.

Sölve Dahlgren

Medtechbolaget Cyto365 har redan en rad tunga ägare, men nu jagar bolaget ytterligare 70 miljoner kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad