fredag 29 september 2023

inloggad som

Amniotics kämpar för livet

|  
|  

Stamcellsbolaget Amniotics flaggar för en nyemission. Men ett brygglån krävs först för att hålla företaget vid liv.

Det finansiellt pressade bolaget ber aktieägarna om 25 miljoner kronor i en företrädesemission, som innebär en utspädning om 92 procent för den som inte deltar. Amniotics aktie, som är noterad på Nasdaq First North föll på torsdagen med över 60 procent från dryga 8 öre till 3 öre. För två år sedan toppade aktien på 18 kronor.

Emissionen utformas som en så kallad unit och innehåller även en teckningsoption som vid full teckning kan ge bolaget ytterligare 25 Mkr.

Men med 5 Mkr kvar i kassan brinner det i knutarna. ”För att säkerställa Bolagets likviditetsbehov fram till företrädesemissionen har genomförts har Bolaget upptagit brygglån om 5 Mkr”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Amniotics vd Marcus Larsson bekräftar att siuationen är pressad, men har en plan:

– Det är utmanande att gå till aktieägarna och be om pengar gång på gång, speciellt i dessa tider. Vi har kapat kostnader och tänker därutöver utveckla kontraktstillverkning åt andra läkemedelsbolag. På sikt kan det bli en intäktskälla som kan bidra till finansieringen av vår egen forskning, säger han.

Amniotics är ett biopharmabolag som utvecklar cellterapiläkemedel med utgångspunkt från fostervatten vid planerade kejsarsnitt. Bolaget har utfört en fas Ib-studie med lovande resultat på sjukhusinlagda patienter med måttlig till svår nedre luftvägsinfektion orsakad av covid-19 eller andra allvarliga luftburna virus. Produkten heter Pulmostem.

Under 2024 hoppas bolaget kunna genomföra en fas 1-studie av Pulmostem för behandling av akuta komplikationer vid lungtransplantation.

Gunnar Wrede

Stamcellsbolaget flaggar för en nyemission och tar ett brygglån för att hålla företaget vid liv.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad