måndag 25 september 2023

inloggad som

Navet Analytics sadlar om

Konsultbolaget Navet Analytics tar med sig näringslivsprofiler när Navet-koncernen nu delas upp.

MFF:s Anna Nordström Carlsson blir styrelseordförande, tidigare näringslivsdirektören i Malmö Pehr Andersson (tv) blir ledamot och Ulrik Szokolay (th) ny vd för Navet Analytics. Samtliga är eller ska bli delägare i det partnerägda företaget, vid sidan om grundaren Göran Hellström och ytterligare fyra anställda.

I våras delades Navet upp i två delar, efter att IT-koncernen Aderian förvärvat Navet Affärssystem. Kvar blev affärsområdena för corporate finance och analytics, det vill säga framtidsanalyser.

– Det är framför allt analytics vi satsar på. Vi ser en stor potential att fortsätta utveckla marknaden här i regionen och resten av Sverige, vi har väldigt goda förutsättningar att skapa tillväxt och lönsamhet, säger Anna Nordström Carlsson,

Hon var tidigare ordförande för Navet Holdings styrelse, där Pehr Andersson också var ledamot.

Navet Analytics har sedan 2019 ett strategiskt samarbete med Singapore-baserade Quilt AI, som hjälpt Helsingborgsbolaget att utveckla en AI-motor för digital etnografi och omvärldsanalys.

– Den extraherar automatiskt all möjlig data kopplad till en specifik frågeställning. Det kan vara från alla typer av digitala källor: Text, bild, ljud och rörlig bild. AI:n har lärt sig att läsa av attityder till en viss fråga genom att tolka mänskligt beteende till exempel i sociala medier, säger Ulrik Szokolay.

Han har nu befordrats till vd för den nya satsningen, efter att ha varit affärsområdeschef för Navets framtidsanalyser.

– Vi kan analysera alla källor. Sociala medier är intressant för att där finns ofta två sanningar. Dels den medvetna bilden som delas utåt, som i regel är väldigt positiv, dels den råa outtalade sanningen som vi kan få fram genom att till exempel analysera sökmönster. Under början av pandemin kunde vi till exempel se massvis med positiva bilder på folks växter hemma eller nya hunden, men samtidigt såg vi att sökningarna på psykisk ohälsa ökade, säger han och fortsätter:

– Vi har använt tekniken i ett 20-tal projekt. Det fina är också att man kan göra analyser bakåt i tiden också. Data lagras länge på nätet, så vi kan enkelt gå tillbaka med nya frågeställningar, säger Ulrik Szokolay.

Emiliano Strauss

Konsultbolaget Navet Analytics tar med sig näringslivsprofiler när Navet-koncernen nu delas upp.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad