tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Navet Analytics sadlar om

Konsultbolaget Navet Analytics tar med sig näringslivsprofiler när Navet-koncernen nu delas upp.

MFF:s Anna Nordström Carlsson blir styrelseordförande, tidigare näringslivsdirektören i Malmö Pehr Andersson (tv) blir ledamot och Ulrik Szokolay (th) ny vd för Navet Analytics. Samtliga är eller ska bli delägare i det partnerägda företaget, vid sidan om grundaren Göran Hellström och ytterligare fyra anställda.

I våras delades Navet upp i två delar, efter att IT-koncernen Aderian förvärvat Navet Affärssystem. Kvar blev affärsområdena för corporate finance och analytics, det vill säga framtidsanalyser.

– Det är framför allt analytics vi satsar på. Vi ser en stor potential att fortsätta utveckla marknaden här i regionen och resten av Sverige, vi har väldigt goda förutsättningar att skapa tillväxt och lönsamhet, säger Anna Nordström Carlsson,

Hon var tidigare ordförande för Navet Holdings styrelse, där Pehr Andersson också var ledamot.

Navet Analytics har sedan 2019 ett strategiskt samarbete med Singapore-baserade Quilt AI, som hjälpt Helsingborgsbolaget att utveckla en AI-motor för digital etnografi och omvärldsanalys.

– Den extraherar automatiskt all möjlig data kopplad till en specifik frågeställning. Det kan vara från alla typer av digitala källor: Text, bild, ljud och rörlig bild. AI:n har lärt sig att läsa av attityder till en viss fråga genom att tolka mänskligt beteende till exempel i sociala medier, säger Ulrik Szokolay.

Han har nu befordrats till vd för den nya satsningen, efter att ha varit affärsområdeschef för Navets framtidsanalyser.

– Vi kan analysera alla källor. Sociala medier är intressant för att där finns ofta två sanningar. Dels den medvetna bilden som delas utåt, som i regel är väldigt positiv, dels den råa outtalade sanningen som vi kan få fram genom att till exempel analysera sökmönster. Under början av pandemin kunde vi till exempel se massvis med positiva bilder på folks växter hemma eller nya hunden, men samtidigt såg vi att sökningarna på psykisk ohälsa ökade, säger han och fortsätter:

– Vi har använt tekniken i ett 20-tal projekt. Det fina är också att man kan göra analyser bakåt i tiden också. Data lagras länge på nätet, så vi kan enkelt gå tillbaka med nya frågeställningar, säger Ulrik Szokolay.

Emiliano Strauss

Konsultbolaget Navet Analytics tar med sig näringslivsprofiler när Navet-koncernen nu delas upp.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

  E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

  Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • Åtta heta Hetch-startups att hålla koll på

  Under tolv veckor har åtta startups gått igenom Hetch acceleratorprogram. Finalen blev att pitcha sitt bolag inför potentiella investerare på Startup Demo Day i äkta Draknäste-miljö.