tisdag 9 juli 2024

inloggad som

Pinmeto skalar upp – men vinsten får vänta

|  
|  

Malmöbolaget Pinmeto siktar på en 50-procentig tillväxt i år. Men att gå med vinst är inte en prioritet, i alla fall inte de närmaste åren.

Pinmeto, årets Rapidusföretag 2019, är ett saas-bolag vars tjänst placerar organisationer och företag i karttjänster. Den senaste tidens ökning beror främst på en stark tillväxt inom den offentliga sektorn i Norden. Bolaget har nu över 100 anställda och 80 miljoner kronor i omsättning.

– Vi kommer att klara 50 procents tillväxt i år, jämfört med förra året. Vi är i en klassisk uppskalningsfas men har inte bränt så mycket pengar, säger Daniel Melkersson, medgrundare till Pinmeto.

Pengarna han syftar på är den emissionsrunda som Pinmeto genomförde i slutet av 2020 där de tog in 20 miljoner kronor från nya och befintliga investerare. Anledningen var att fylla på fickorna när pandemins effekter oroade. Men effekterna uteblev och bolaget har fortsatt att växa.

Pinmeto har huvudkontor i Malmö. En fjärdedel av de anställda finns i polska Gdansk och utöver det har bolaget säljkontor i Stockholm, Portugal, Spanien, England, Finland, Norge, Danmark, Polen och Rumänien.

Investerare i Pinmeto är bland andra Lars Wingefors från Embracer group som agerat affärsängel sedan starten. Även Spintop Ventures, Cloud Capital och H&M har investerat i bolaget.

– Vi får propåer varje vecka från investerare och även amerikanska bolag. Klart att det är smickrande att många vill investera. Men vill vi investera mer i framtiden ser vi ingen anledning att gå över ån efter vatten, säger Daniel Melkersson.

Fokus för Pinmeto den närmaste tiden är fortsatt expansion.

– Vi har inga ambitioner att gå med vinst de närmaste tre åren. Däremot kommer vi att vara smarta med pengarna, det är inte tillväxt till varje pris som helst, säger Daniel Melkersson.

Mette Carlbom

Malmöbolaget Pinmeto siktar på en 50-procentig tillväxt i år. Men att gå med vinst är inte en prioritet, i alla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

 • Solid X blåser av fusionen

  Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.