tisdag 26 september 2023

inloggad som

Krav på miljödata lyfter Malmöbolag…

|  
|  

Branschen för analys av miljödata växer när bolagen vill visa framfötterna i hållbarhetsfrågan. I Malmö pressas nu etablerade miljödatabolag av nya uppstickare.

Malmöbaserade Position Green Group har på ett år dubblerat omsättningen till cirka 120 miljoner kronor, tack vare en tillströmning av nya kunder till bolagets digitala plattform för ESG-rapportering. ESG står för “environmental, social and governmental sustainability”. Alla större bolag är, via EU-direktiv och Årsredovisningslagen, ålagda att årligen rapportera sina ESG-data. Detta hjälper Position Green sina kunder med. Nu bäddar nya etableringar i USA och Storbritannien för ytterligare tillväxt för bolaget.

– Sverige är vår fokusmarknad men vi växer internationellt med våra globala kunder. För några månader sedan öppnade vi nya kontor i New York och London. Senaste året har vi även tagit fram en e-learningplattform och en ny produkt som hanterar en kommande europeisk lagstiftning som kommer att påverka väldigt många företag, säger Daniel Gadd, medgrundare och vd för Malmöbolaget Position Green.

Position Green gick förra året upp i nybildade Position Green Group, tillsammans med två miljökonsultbolag – norska the Governance Group och danska Velocity Consulting. Det efter att gemensamt ha rest en halv miljard kronor från norska riskkapitalbolaget Norvestor.

– Den digitala plattformen som vi på Position Green utvecklat samlar hållbarhetsdata och sorterar den enligt branschspecifika regelverk och standarder åt våra kunder, som typiskt omsätter en kvarts miljard kronor eller mer. Kunderna efterfrågade även rådgivning kring hållbarhet, så vi beslöt att gå samman i gruppen. Vi vill vara ett ESG-powerhouse, säger Daniel Gadd, som också är operativ chef för gruppen.

Den nya koncernen har över 500 kunder. De senast tillagda i kundlistan är Bravida och Hg Capital, ett globalt investeringsbolag. All utveckling av plattformen sker i Malmöbolaget som har över 100 anställda.

Elisabet Ottosson

Branschen för analys av miljödata växer när bolagen vill visa framfötterna i hållbarhetsfrågan. I Malmö pressas nu etablerade miljödatabolag av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad