torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Läkemedelsexport till Ryssland i fritt fall

|  
|  ,

Läkemedel och andra life science-produkter är undantagna från EU:s handelssanktioner mot Ryssland. Men från Danmark och Sverige är exporten till Ryssland ändå i fritt fall.

Novo Nordisk meddelade nyligen att leveranserna till Ryssland av miljardläkemedlet Ozempic stoppas. Henrik Vestergaard, vice vd för danska Läkemedelsindustriförbundet (Lif), säger att trenden bland danska läkemedelsföretag är att trappa ner verksamheten i Ryssland.

– Investeringar i klinisk forskning i Ryssland avbröts och marknadsföringsaktiviteter stoppades. Men vi har inte insyn i de enskilda företagens initiativ och strategier, säger han till Rapidus.

Till skillnad från sin svenska systerorganisation har Lif i Danmark exportdata för Ryssland, som Rapidus har tagit del av. Under fjärde kvartalet 2021 exporterade Danmark för 293 miljoner danska kronor till Ryssland.
Året därpå, under fjärde kvartalet 2022, hade exporten nästan halverats till 186 miljoner kronor. Och under de två första månaderna 2023 var summan 132 miljoner danska kronor.

Enligt Bengt Mattson, hållbarhetsansvarig på svenska Lif – de forskande läkemedelsföretagen – var den medicinsk-farmaceutiska exporten från Sverige till Ryssland värd 2 miljarder svenska kronor innan kriget bröt ut. I den rådande situationen är det svårt att upprätthålla exporten.

– Det finns störningar i distributionen och det finns stora utmaningar med att hantera betalningar. Så exporten till Ryssland minskar, trots att läkemedel inte omfattas av sanktionerna, säger Bengt Mattson.

Ett svenskt undantag är att Astra Zeneca i Sverige exporterade kemikalier för läkemedelsproduktion till Ryssland för 2,2 miljarder svenska kronor mellan mars och december i fjol. Det är nästan en dubblering jämfört med samma period året innan. Astra Zeneca har också en fabrik i ryska staden Kaluga och 2.000 anställda i landet. Astra Zeneca vill inte ställa upp på en intervju, men skriver till Ekot att ”tillgång till våra läkemedel för alla patienter har alltid varit och fortsätter att vara vår högsta prioritet.”

– Export av läkemedel omfattas inte av sanktionsregler av humanitära skäl, vilket innebär att färdiga läkemedel kan exporteras till Ryssland, trots det oprovocerade och fruktansvärda aggressionskriget. Det är som det ska vara, även patienter i en diktatur eller i en krigförande makt har rätt till vård och läkemedelsbehandlingar, säger Bengt Mattson.

Keld Broksø

Läkemedel och andra life science-produkter är undantagna från EU:s handelssanktioner mot Ryssland. Men från Danmark och Sverige är exporten till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.