tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Läkemedelsexport till Ryssland i fritt fall

|  
|  ,

Läkemedel och andra life science-produkter är undantagna från EU:s handelssanktioner mot Ryssland. Men från Danmark och Sverige är exporten till Ryssland ändå i fritt fall.

Novo Nordisk meddelade nyligen att leveranserna till Ryssland av miljardläkemedlet Ozempic stoppas. Henrik Vestergaard, vice vd för danska Läkemedelsindustriförbundet (Lif), säger att trenden bland danska läkemedelsföretag är att trappa ner verksamheten i Ryssland.

– Investeringar i klinisk forskning i Ryssland avbröts och marknadsföringsaktiviteter stoppades. Men vi har inte insyn i de enskilda företagens initiativ och strategier, säger han till Rapidus.

Till skillnad från sin svenska systerorganisation har Lif i Danmark exportdata för Ryssland, som Rapidus har tagit del av. Under fjärde kvartalet 2021 exporterade Danmark för 293 miljoner danska kronor till Ryssland.
Året därpå, under fjärde kvartalet 2022, hade exporten nästan halverats till 186 miljoner kronor. Och under de två första månaderna 2023 var summan 132 miljoner danska kronor.

Enligt Bengt Mattson, hållbarhetsansvarig på svenska Lif – de forskande läkemedelsföretagen – var den medicinsk-farmaceutiska exporten från Sverige till Ryssland värd 2 miljarder svenska kronor innan kriget bröt ut. I den rådande situationen är det svårt att upprätthålla exporten.

– Det finns störningar i distributionen och det finns stora utmaningar med att hantera betalningar. Så exporten till Ryssland minskar, trots att läkemedel inte omfattas av sanktionerna, säger Bengt Mattson.

Ett svenskt undantag är att Astra Zeneca i Sverige exporterade kemikalier för läkemedelsproduktion till Ryssland för 2,2 miljarder svenska kronor mellan mars och december i fjol. Det är nästan en dubblering jämfört med samma period året innan. Astra Zeneca har också en fabrik i ryska staden Kaluga och 2.000 anställda i landet. Astra Zeneca vill inte ställa upp på en intervju, men skriver till Ekot att ”tillgång till våra läkemedel för alla patienter har alltid varit och fortsätter att vara vår högsta prioritet.”

– Export av läkemedel omfattas inte av sanktionsregler av humanitära skäl, vilket innebär att färdiga läkemedel kan exporteras till Ryssland, trots det oprovocerade och fruktansvärda aggressionskriget. Det är som det ska vara, även patienter i en diktatur eller i en krigförande makt har rätt till vård och läkemedelsbehandlingar, säger Bengt Mattson.

Keld Broksø

Läkemedel och andra life science-produkter är undantagna från EU:s handelssanktioner mot Ryssland. Men från Danmark och Sverige är exporten till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.