tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Nya miljoner till plastsubstitut

|  
|  

Smile-bolaget Saveggy får 5 miljoner kronor i forskningsbidrag från EU-finansierade Eurostars. Bolaget ska nu vidareutveckla sitt växtbaserade plastsubstitut till fler frukter och grönsaker.

– Vi har redan börjat med Eurostars-projektet där vi utvecklar den tredje generationen av vår coating för fler frukter och grönsaker. I vissa avseenden har den bättre egenskaper än den coating som vi jobbade med förra året, säger Saveggys grundare Vahid Sohrabpour.

Saveggys produkt är ett växtbaserat hölje, eller coating, som sprayas på livsmedlet för att ge skydd och förlänga livslängden. Hittills har produkten genomgått lyckade pilottester på gurkor och nu ska Lundabolaget vidga sig till fler livsmedel.

Eurostars-projektet sker i samarbete med portugisiska Arborea Bio Foods och isländska Thorverk, som båda är specialiserade på utveckling av algbaserade råvaror till livsmedelsindustrin.

Förra året fick Saveggy ett annat EU-bidrag på 3,9 miljoner kronor. Detta för att förbereda bolaget för uppskalning och storskalig produktion. I första hand ska produkten användas på gurkor, bolaget har samarbetat med Ica och Odlarlaget för anpassa den efter svenska gurkor. Bilderna nedan visar enligt bolaget en gurka som stått tre veckor i rumstemperatur efter att ha behandlats med Saveggys produkt – och en obehandlad gurka efter lika lång tid.

– Vi har genomfört lovande transport- och lagringsstudier i samarbete med riktigt stora aktörer, som varit delaktiga i utvecklingen från början. Målsättningen är att lansera till gurksäsongen nästa år. Vi kommer under året att genomföra en större kapitalanskaffning för att möjliggöra uppskalning och lansering i Sverige, säger Vahid Sohrabpour.

I fjol genomförde Saveggy en nyemission på 8 miljoner kronor och fick bland andra in Almi Invest Greentech som delägare.

Emiliano Strauss

Smile-bolaget Saveggy får 5 miljoner kronor i forskningsbidrag från EU-finansierade Eurostars. Bolaget ska nu vidareutveckla sitt växtbaserade plastsubstitut till fler […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.