måndag 25 september 2023

inloggad som

Nya miljoner till plastsubstitut

|  
|  

Smile-bolaget Saveggy får 5 miljoner kronor i forskningsbidrag från EU-finansierade Eurostars. Bolaget ska nu vidareutveckla sitt växtbaserade plastsubstitut till fler frukter och grönsaker.

– Vi har redan börjat med Eurostars-projektet där vi utvecklar den tredje generationen av vår coating för fler frukter och grönsaker. I vissa avseenden har den bättre egenskaper än den coating som vi jobbade med förra året, säger Saveggys grundare Vahid Sohrabpour.

Saveggys produkt är ett växtbaserat hölje, eller coating, som sprayas på livsmedlet för att ge skydd och förlänga livslängden. Hittills har produkten genomgått lyckade pilottester på gurkor och nu ska Lundabolaget vidga sig till fler livsmedel.

Eurostars-projektet sker i samarbete med portugisiska Arborea Bio Foods och isländska Thorverk, som båda är specialiserade på utveckling av algbaserade råvaror till livsmedelsindustrin.

Förra året fick Saveggy ett annat EU-bidrag på 3,9 miljoner kronor. Detta för att förbereda bolaget för uppskalning och storskalig produktion. I första hand ska produkten användas på gurkor, bolaget har samarbetat med Ica och Odlarlaget för anpassa den efter svenska gurkor. Bilderna nedan visar enligt bolaget en gurka som stått tre veckor i rumstemperatur efter att ha behandlats med Saveggys produkt – och en obehandlad gurka efter lika lång tid.

– Vi har genomfört lovande transport- och lagringsstudier i samarbete med riktigt stora aktörer, som varit delaktiga i utvecklingen från början. Målsättningen är att lansera till gurksäsongen nästa år. Vi kommer under året att genomföra en större kapitalanskaffning för att möjliggöra uppskalning och lansering i Sverige, säger Vahid Sohrabpour.

I fjol genomförde Saveggy en nyemission på 8 miljoner kronor och fick bland andra in Almi Invest Greentech som delägare.

Emiliano Strauss

Smile-bolaget Saveggy får 5 miljoner kronor i forskningsbidrag från EU-finansierade Eurostars. Bolaget ska nu vidareutveckla sitt växtbaserade plastsubstitut till fler […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad