fredag 19 april 2024

inloggad som

Hemlig Kamprad-satsning på solceller

|  
|  

Det nybildade bolaget Iliakos satsar på solceller. Bakom det Malmöbaserade bolaget finns bland annat Mathias Kamprad.

Kontaktperson för Iliakos, Per Krokstäde, har avböjt att kommentera vad bolaget ska syssla med. Men till Bolagsverket har det uppgetts att Iliakos bland annat ska “utveckla, etablera, driva samt handla med projekt inom kombination med solceller samt med solparker”. Enligt källor till Rapidus finns det i dag inga etablerade skånska bolag som tillverkar solceller.

Mathias Kamprad, den yngste sonen till Ikeas grundare, är styrelseordförande i bolaget. I styrelsen sitter utöver Per Krokstäde även Boris Termén, Mathias Kamprads son.

Per Krokstäde har även han en stark koppling till Ikea, utöver att ha jobbat med olika former av affärsutveckling mellan 2013 och 2021, har han varit ordförande för riskkapitalbolaget IKEA GreenTech.

Per Krokstäde efterlyste nyligen på Linkedin ett bolag nära Sverige som tillverkar metallplåtar från mässing. “Plåttjocklek på ungefär 1 till 10 millimeter. Låg produktionsnivå (till att börja med?)”, skriver han.

Mette Carlbom

Det nybildade bolaget Iliakos satsar på solceller. Bakom det Malmöbaserade bolaget finns bland annat Mathias Kamprad. Kontaktperson för Iliakos, Per […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.