måndag 29 april 2024

inloggad som

Canimguide går i likvidation

Cancerforskningsbolaget Canimguide Therapeutics i Lund har valt att gå i likvidation. Genom åren har bolaget fått aktieägartillskott till ett värde av totalt cirka 100 miljoner kronor.

Bolaget har sedan grundandet 2006 utvecklat en substans som skulle motverka en mekanism hos cancerpatienter som hindrar deras immunförsvar från att attackera cancerceller.

– Vi gjorde en genomgång av projektet innan vi fortsatte in i klinisk fas, då vi skulle behöva resa nytt kapital i storleksordningen 100 miljoner kronor. Bolaget har hittills rest runt 100 miljoner kronor. Vi fann inte vårt underlag tillräckligt för att bevisa vår hypotes och att vi var tvungna att ta ett steg tillbaka för att göra ny preklinisk forskning. Detta, tillsammans med att det är alltför kort tid kvar innan patenten löper ut, är anledningen till att vi valde likvidering, säger Nils Siegbahn, tidigare styrelseordförande i bolaget.

Bolaget arbetade på att ta fram en immunterapi baserad på forskaren Leif Håkanssons resultat. Han hade hittat samband mellan immunförsvarets minskade förmåga att angripa tumörceller och nedbrytningen av molekylen albumin i blodet.

– Det finns patent kvar i bolaget som inte har löpt ut. De ska avyttras fortast möjligt genom ett auktionsliknande förfaringssätt, säger bolagets likvidator Marc Tullgren från Setterwalls advokatbyrå.

Några av de som investerat i bolaget genom åren är: Affärsmannen Håkan Roos bolag Roosgruppen, qatariska Hawar Technologies, Tibia Konsult, Sven-Gunnar Schough – tidigare vd för fönstertillverkaren Inwido i Malmö – Hans Engblom via sitt företag Engblom Venture Mgmt, Leif Håkansson via Therim Diagnostica och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse.

Elisabet Ottosson

 

Cancerforskningsbolaget Canimguide Therapeutics i Lund har valt att gå i likvidation. Genom åren har bolaget fått aktieägartillskott till ett värde […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.