måndag 13 maj 2024

inloggad som

Vattenrenare går in i säljfas

|  
|  

Malmöbaserade cleantech-bolaget Avsalt öppnar en kapitalanskaffningsrunda på 5 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att starta tillverkningen av bolagets elektriska avsaltningssystem, som energieffektivt renar vatten och avlopp.

– Att vi ska träffa en första kund innan sommaren ser jag som mycket sannolikt. Vi är i princip färdiga med produktutvecklingen, har tillverkat en pilotserie och anställt en senior person som bearbetar kunder, säger Johan Säfholm, vd för Avsalt.

Bolaget använder tekniken kapacitiv avjonisering. En svag elektrisk spänning skickas in i vattenströmmen med hjälp av porösa elektroder som sedan drar till sig föroreningar. De främsta konkurrenterna på marknaden säljer omvänd osmos, en teknik med speciella membran som behöver bytas ut och drar mycket energi.

– I första hand riktar vi oss mot kunder som behöver rent vatten, såsom vissa industrier och växthus. Även fiskodlingar och industrier som vill rena sitt avloppsvatten är intresserade liksom bolag som vill mjukgöra vatten, säger Johan Säfholm.

Elisabet Ottosson

Malmöbaserade cleantech-bolaget Avsalt öppnar en kapitalanskaffningsrunda på 5 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att starta tillverkningen av bolagets elektriska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.