onsdag 27 september 2023

inloggad som

Första året med vinst för Camurus

|  
|  

Det Lundbaserade läkemedelsföretaget Camurus släpper siffror för 2022 som för första gången visar en vinst på årsbasis. Det positiva resultatet kommer framför allt från en 60-procentig försäljningsökning av bolagets läkemedel, Buvidal, mot opioidberoende.

Camurus intäkter uppgick till nära 1 miljard kronor förra året, jämfört med 601 miljoner kronor året innan. Resultatet landade på plus 72 miljoner kronor, att jämföra med minus 111 miljoner kronor år 2021.

– Det är väldigt positivt för bolaget att vi genererade ett överskott samtidigt som vi investerade en halv miljard kronor i våra utvecklingsprojekt förra året. Även i år förväntar vi oss att se en stor ökning, 60 till 70 procent, av intäkterna från produktförsäljning inklusive de milstolpesbetalningar som faller ut, säger vd Fredrik Tiberg.

Den absoluta majoriteten av intäkterna kommer från försäljning av läkemedlet Buvidal, som lanserades för runt fyra år sedan som den första långtidsverkande behandlingen mot opioidberoende i EU. Norden, Australien och Storbritannien är bolagets största marknader och i år förväntas läkemedlet bli godkänt i USA under namnet Brixadi.

– Nästa projekt som når marknad blir vårt läkemedel mot akromegali (red: en hormonstörning). Vi har en pågående global fas 3-studie och förväntar oss intäkter i Europa och USA från 2025.

Grunden i bolagets alla projekt är Fluid Crystal, en patenterad formuleringsteknologi för långsam frisättning av läkemedel. Den kombineras med inlicensierade, eller i partnerskap förbättrade, substanser för att utveckla nya långtidsverkande läkemedel.

Största ägare med 40 procent av aktierna av Camurus är Sandberg Development, ett familjeägt investeringsbolag i Malmö som har aktiva äganden i innovationsdrivna bolag.

Enligt bolagets rapport för 2022, som kom i dag, är bolagets finansiella utsikter för i år följande: Totala intäkter 1.530 till 1.650 miljoner kronor och resultatet före skatt 425 till 525 miljoner. Aktien handlas på Stockholmsbörsen och har ett aktuellt börsvärde på 13,7 miljarder kronor. Rapidus utsåg Camurus till Årets Rapidusföretag 2012.

Elisabet Ottosson

Det Lundbaserade läkemedelsföretaget Camurus släpper siffror för 2022 som för första gången visar en vinst på årsbasis. Det positiva resultatet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad