måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Thules vd lämnar

|  
|  ,

Magnus Welander, vd för fritidsutrustningsföretaget Thule i Malmö, lämnar överraskande sin post efter totalt 17 år i bolaget, varav 13 år som vd.

Beskedet kom i ett pressmeddelande på torsdagskvällen. På fredagsmorgonen kom bolagets bokslutsrapport som visar upp en nedgång i samtliga siffror, både på helår och i det fjärde kvartalet. Ändå är aktiemarknaden förvånad över beslutet.

– Vi har haft en diskussion med Magnus under en längre tid. Han har varit länge i bolaget och det är en lämplig tidpunkt att lämna över nu när bolaget är starkt och dessutom står inför en fortsatt expansion, säger Thules ordförande Hans Eckerström till Rapidus.

Magnus Welander har lett Thule på en formidabel tillväxtresa och fick på fredagen den otacksamma uppgiften att kommentera ett bokslut som var en rejäl plump i protokollet, dagen efter att hans avgång aviserats. Han var på fredagen inte tillgänglig för en kommentar till Rapidus. Vid telefonkonferensen då rapporten presenterades fick han dock frågan om tajmingen kring vd-bytet:

– Det är styrelsen som valt tidpunkten för övergången. Jag skulle ha föredragit att stanna kvar, var hans svar.

Analytiker från både Danske Bank och SEB uttryckte sin förvåning över tidpunkten, då bolaget befinner sig i en svacka som anses tillfällig. Även Handelsbanken uttrycker förvåning:

“Vi har väldigt svårt att förstå styrelsens beslut att ersätta Magnus Welander. Under Welanders tid som vd har Thule höjt rörelsemarginalerna från 14 procent 2014 till 22 procent 2021 och aktien har stigit betydligt mer än börsen i stort. Dessutom tror vi att Welander varit avgörande för att bygga upp Thules företagskultur som utgör grunden för bolagets framgång”, skriver banken i en kommentar.

Thules omsättning minskade med 2,4 procent på helåret och med 10,6 procent under Q4. Valutajusterat två- eller trefaldigades dessa minskningar på grund av kronans försvagning. Omsättningen på helåret blev drygt 10 miljarder kronor.

Resultatet minskade på alla nivåer och även lönsamheten gick ned. Rörelsemarginalen minskade till 16,8 procent för helåret 2022, jämfört med 22,5 procent året innan. Dessutom föreslår styrelsen att sänka utdelningen.

Ny vd för Thule blir Mattias Ankarberg som i dag är vd för Byggmax Group. Han tillträder senast den 9 augusti. Magnus Welander kommer att bli kvar till dess.

Gunnar Wrede

Magnus Welander, vd för fritidsutrustningsföretaget Thule i Malmö, lämnar överraskande sin post efter totalt 17 år i bolaget, varav 13 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad