torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Han ska styra upp Polypeptide

Ferring-familjen Paulsens andra storbolag, Polypeptide Group, hade ett motigt år i fjol. Aktien som är noterad på börsen i Schweiz har fallit med 70 procent. Nu ska chefen för tillverkningen i Limhamn, Jens Fricke, ta hand om koncernens samtliga fabriker.

Polypeptide utvecklar och producerar läkemedelsingredienser åt farma- och bioteknikföretag. Det var den tysk-svenske läkaren Frederik Paulsen som började tillverka peptider redan 1952 och grundade Ferring i Malmö. Polypeptide Group noterades på börsen i Schweiz 2021 då Frederik Paulsens son och arvtagare till koncernen, svenske Frederik Paulsen Jr, avyttrade en del av aktieinnehavet. Aktuellt börsvärde är 10 miljarder kronor sedan aktien gått från cirka 1.000 kronor till 300 kronor på ett år.

– Förra året var riktigt dåligt både på grund av yttre omständigheter och operativa problem i någon av våra fabriker, säger Jens Fricke, vd för Limhamnsenheten.

Jens Fricke har nu efterträtt sin tidigare chef i rollen som global chef över Polypeptides sex fabriker i Frankrike, Belgien, USA och Indien, och som medlem i koncernens exekutiva kommitté.

– Jag är glad över den nya utmaningen. Nu är jag ombedd att göra upp en plan för att komma tillrätta med de större problem som vi haft under förra året, säger Jens Fricke.

Enligt ett pressmeddelande från koncernen i december hade ”flera operativa frågor inträffat förra året som lett till negativ inverkan på intäkter och lönsamhet. Vägledningen för intäkterna 2022 sänks till cirka 285 miljoner euro.” Det motsvarar cirka 3,2 miljarder kronor och är i samma storleksordning som året innan. Årsredovisningen släpps i mars.

Jens Fricke har fortsatt sin bas i Limhamn men en ny chef specifikt för Limhamnssajten ska rekryteras.

– Jag kommer att resa mycket till våra fabriker. Och tills vi har skrivit avtal med en ny vd är jag temporärt kvar som vd för Polypeptide i Limhamn, säger Jens Fricke.

Frederik Paulsen Jr äger Ferring som tidigare var Malmöbaserat men nu har huvudkontor i Schweiz. Utöver detta och majoriteten i Polypeptide Group äger han även skånska QPharma, Nordic Drugs och Svar Life Science. Enligt Forbes i januari 2023 är hans förmögenhet 7,8 miljarder dollar, nästan 80 miljarder kronor. Det ger honom en åttondeplats bland Sveriges rikaste.

Elisabet Ottosson

Ferring-familjen Paulsens andra storbolag, Polypeptide Group, hade ett motigt år i fjol. Aktien som är noterad på börsen i Schweiz […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]