måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Hon tror på Öresundsrenässans

|  

Det finns mycket om ger ny optimism för samarbetet över Öresund. Det säger Sveriges ambassadör i Köpenhamn, Charlotte Wrangberg.

Ambassadören tror på en spridningseffekt för näringslivet i Öresundsregionen i samband med att det statliga dansk-svenska samarbetet beräknas bli intensivare. I linje med denna optimism lät hon i förra veckan den svenska ambassaden på Sankt Annæ Plads vara värd för ett 25-årsfirande av Medicon Valley Alliance.

I ett samtal med Rapidus nämner hon särskilt Sveriges närmande till Nato, Danmarks hävande av undantaget för försvarssamarbete i EU, det svenska EU-ordförandeskapet fram till juni och den väckarklocka som coronarestriktionerna har inneburit för handeln över gränsen.

– Coronapandemin visade hur mycket vi riskerar att förlora när gränserna är stängda, säger Charlotte Wrangberg.

Hon nämner också att EU-ordförandeskapet prioriterar ett internationellt pandemiavtal och en global hälsostrategi som kan få stor betydelse för life science kring Öresund. Dessutom kommer det svenska EU-ordförandeskapet att stödja kunskapsdelning av forskning – något som Öresundsunversitetet prövade tills det efter 15 år lades ner 2012.

– Jag tror även att vi redan i år kommer att få bort minst ytterligare en gränsbarriär genom arbetet i Nordiska ministerrådets gränshinderråd i Köpenhamn, säger Charlotte Wrangberg, utan att precisera vad, och fortsätter:

– Huruvida vi kommer att prioritera en Öresundsmetro eller en HH-förbindelse vågar jag dock inte säga något om.

Charlotte Wrangberg blev ambassadör i Köpenhamn 2020, mitt under pandemin.
Hon växte upp i Skåne och är utbildad i Lund. Beslutsprocessen att bygga Öresundsbron följde hon som journalist på Kvällsposten i Malmö. Efter att som journalist ha ägnat sig allt mer åt utrikespolitik kom hon in på den diplomatiska banan. Hon har varit diplomatisk tjänsteman i Madrid, Pretoria och México city och ambassadör i Aten och Buenos Aires.

Ambassadörskapet i Köpenhamn är en tung post eftersom Danmark är Sveriges femte största exportland. En femtedel av de utländska företagen i Danmark är svenskägda och de har tillsammans drygt 66.000 anställda.

Keld Broksø

Det finns mycket om ger ny optimism för samarbetet över Öresund. Det säger Sveriges ambassadör i Köpenhamn, Charlotte Wrangberg. Ambassadören […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad