lördag 30 september 2023

inloggad som

Lundaforskarnas hjärnelektroder nära klinik

|  
|  

Neuronano heter bolaget som hittills sökt nästan 30 patent för sina mikroelektroder som ska opereras in i hjärnan för att med elektriska impulser behandla sjukdomar. Länsförsäkringar är nya finansiärer.

Bolagets grundare Jens Schouenborg är professor i neurofysiologi vid Lunds universitet och leder forskningen vid LU:s Neuronano Research Center. Det är där tekniken först utvecklades och i dag vidareutvecklas.

– Tricket är att elektroderna ska ha ett så litet avtryck i vävnaden som möjligt, de ska ha hög biokompabilitet. Vi har därför utvecklat ultratunna elektroder som är mycket mer biovänliga än de som använts tidigare, säger han.

Elektroderna är enligt professor Schouenborg mindre och betydligt flexiblare än de varianter som används i dag. Därmed ska de vara mer följsamma i hjärnans rörelser och orsaka mindre irritation. Idén är att, om elektroderna i sig orsakar minimal påverkan på vävnaden, kunna implantera ett kluster av elektroder. Sedan kan läkaren välja att bara aktivera de som ger terapeutiska effekter och därmed orsaka mindre biverkningar.

– Det stora problemet inom den här typen av hjärnforskning är biverkningarna. Metoden går ju ut på att aktivera rätt del av hjärnan, som i sin helhet består av väldigt komplexa system. Stimulerar du för grovt så aktiverar du också områden som ger biverkningar. Samtidigt kan du på förhand inte veta exakt var du ska stimulera, plus-minus en millimeter är mycket i sammanhanget, säger Neuronanos grundare Jens Schouenborg.

Första tillämpningen, som nu testas på djur och enligt uppgift inom kort ska börja testas kliniskt på människor, är att behandla symtomen för Parkinsons sjukdom. Parallellt har Jens Schouenborg arbetat med en doktorand från Neuronano Research Center, Matilde Forni, som disputerade i december. Hennes avhandling visar att tekniken också kan användas till smärtlindring genom att blockera smärtsignaler från att nå hjärnan.

– I varje djur som vi har testat tekniken har den fungerat utan bieffekter och vi har kunnat ge en individanpassad behandling. Nu har vi bara haft djurmodeller för Parkinson och smärta, men teknologin kan användas på hela hjärnan.

Enligt Bolagsverket stängde Neuronano nyligen en nyemission på nästan 20 miljoner kronor före emissionskostnader. Den var riktad till bland andra den Karlshamnsbaserade innovationskoncernen Cimon samt Länsförsäkringar Kristianstad, Blekinge och Göinge.

Emiliano Strauss

Neuronano heter bolaget som hittills sökt nästan 30 patent för sina mikroelektroder som ska opereras in i hjärnan för att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • 17 miljoner till Neuronano

    Tunna mikroelektroder som stimulerar hjärnans nervsystem kan snart komma att lindra symtom för Parkinsonpatienter. Bakom teknologin står forskarteamet i Lundabaserade […]