fredag 29 september 2023

inloggad som

Qvantum i Åstorp får blytunga investerare

|  
|  

Värmepumpsföretaget Qvantum i Åstorp får tunga nya investerare i den tidigare EQT-vdn Thomas von Koch och IMAS Foundation som förvaltar Ikea-sfärens pengar. Detta i samband med en nyemission på 460 miljoner kronor.

Qvantums affärsidé är att tillverka centrala värmepumpsystem för Europas hyreshus som i dag ofta har små gaspannor i varje lägenhet. 2021 köpte grundarna ett litet värmepumpsföretag i Limhamn med denna idé i sikte. 2022 köpte de en mekanisk fabrik i Åstorp som med hjälp av det nya kapitalet ska byggas ut till en kapacitet på 50.000 värmepumpar per år.

Vd och medgrundare till Qvantum är Fredrik Rosenqvist. Han har ett förflutet på Saab Ventures i Linköping och Eon i Malmö. På Saab var han bland annat med om att ta fram bolaget C3 Technologies som såldes till Apple och utgör tekniken bakom 3D-visualiseringen av kartor.


– På Eon var vi några som såg ett gap i värmepumpsmarknaden. De värmepumpar som tillverkas i dag är självständiga enheter som till exempel värmer en villa. Däremot saknas värmepumpar som kan ingå i större värmesystem i städer, framför allt ute i Europa där gaseldning är vanligt. Här finns en mycket stor potentiell marknad med stora energi- och klimatvinster, säger Fredrik Rosenqvist.

Totalt är det sex nya investerare som investerar 460 miljoner kronor i Qvantum. De övriga är SEB Greentech, DIG Investment där H&M-familjen Persson är en ankarinvesterare, den klimatinriktade riskkapitalfonden Climentum samt värmepumpsföretaget Munters. Sedan tidigare finns även Atlas Copcos koncernchef Mats Rahmström med bland investerarna.

Gunnar Wrede

Värmepumpsföretaget Qvantum i Åstorp får tunga nya investerare i den tidigare EQT-vdn Thomas von Koch och IMAS Foundation som förvaltar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad