fredag 26 april 2024

inloggad som

Besparingar i Amniotics

|  
|  

Det tuffare ekonomiska klimatet slår mot Amniotics i Lund. Det börsnoterade bioteknikbolaget inför besparingsåtgärder och öppnar för en nyemission på drygt 36 miljoner kronor.

– Generellt är det tufft ekonomisk klimat och värderingar på företag som är kassaflödesnegativa är väldigt ansträngda, det gäller inte bara inom biotech. Därför är vi mycket glada över att vi nu har en till 70 procent säkerställd företrädesemission på plats, säger Marcus Larsson, vd för Amniotics.

Verksamheten ska bantas och det blir därmed nedskärningar på personalsidan. Hur många som behöver gå vill bolagets vd Marcus Larsson inte kommentera i nuläget.

Bolaget kommer dock fortsätta utveckla sin senaste produktkandidat mot cancertumörer, och sin vävnadsspecifika stamcellsteknologi. Bolaget har utvecklat stamcellsprodukten PulmoStem, som är framtagen från fostervatten med syftet att behandla KOL, Covid-19 samt andra luftvägsvirus.

– Vi kommer genom vår omstrukturering att fokusera på där vi har våra kärnkompetenser inom cellterapiområdet och fortsätta att leverera värden genom utvecklingsarbetet, säger Marcus Larsson.

Hur länge kommer de nya pengarna räcka?

– Det här kommer att preciseras i prospektet som kommer i slutet av januari. Men vi planerar för cirka ett år, säger Marcus Larsson.

Nyheten om besparingarna kom före jul och skickade ned aktien med 45 procent på en dag. Sedan har aktien återhämtat sig och står nu högre än innan nyheten släpptes.

Mette Carlbom

Det tuffare ekonomiska klimatet slår mot Amniotics i Lund. Det börsnoterade bioteknikbolaget inför besparingsåtgärder och öppnar för en nyemission på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.