tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Sandberg Development gör klimatinvesteringar

|  
|  

Investeringsbolaget Sandberg Development förvärvar samtliga aktier i vattenteknikbolaget Swatab och lägger därmed till ytterligare ett helägt bolag i portföljen. Därutöver blir bolaget huvudägande i Clean Oil Technology genom en nyemission. Investeringarna har en sak gemensamt: Vatten.

Sandberg Development investerade i en minoritetspost på 25 procent i Swatab redan 2018 och förvärvar nu resterande aktier. Swatab har utvecklat en filterteknik som avjoniserar vatten och gör det möjligt att både städa och tvätta med enbart det specialbehandlade vattnet, helt utan tvätt- eller rengöringsmedel.


– Vatten och vattenrening är en utmaning både i Sverige och globalt, vilket går helt i linje med vår profilering. Vattenteknik är en röd tråd i flera av våra investeringar sedan jag kommit in i bolaget, säger Stefan Persson, som sedan i år är ny koncernchef efter en post som vd på Precise Biometrics.

Swatab blir det femte helägda dotterbolaget som ansluter till koncernen, övriga dotterbolag är Aimpoint, Granuldisk, Rescue och Gaim. Utöver dessa är Sandberg Development även största ägare med 39,5 procent i det börsnoterade läkemedelsbolaget Camurus i Lund. I gruppen ingår även Isec och innovationsbolagen Orbital Systems och Drupps som båda är inriktade på vatten.

I en annan affär injicerar Sandberg Development 10 miljoner kronor i COT, Clean Oil Technology, i utbyte mot 26,8 procent av aktierna. Här handlar det också om vatten. COT har en teknik som filtrerar hydraulikoljor från vatten på till exempel lyftkransarmar. Detta sparar olja och minskar spill i naturen. COT har ännu ingen försäljning, men har en prototyp som nu är patenterad, vilket triggade Sandberg till affären.

Omsättningen för Sandberg Development landade på 1,4 miljarder år 2021. Stefan Persson säger att bolaget inte påverkats nämnvärt av rådande konjunktur. Troligtvis kan det ha att göra med att klimat och miljöfrågan tas på allvar och att det idag i större utsträckning efterfrågas hållbara och klimatsmarta lösningar.

– Våra helägda dotterbolag har all time high i omsättning och på det stora hela har våra bolag gått otroligt bra, säger Stefan Persson.

Julia Eriksson

Investeringsbolaget Sandberg Development förvärvar samtliga aktier i vattenteknikbolaget Swatab och lägger därmed till ytterligare ett helägt bolag i portföljen. Därutöver […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Podd: Så gick det efter Darknästet

  Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

 • Så ska han dubbla försäljningen

  – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

 • Rapportflod vecka 29

  Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

 • Enzymatica byter affärsmodell

  Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.