torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Audiodo miljonsatsar på hjärnforskning

|  
|  

Den Malmöbaserade hörlursutvecklaren Audiodo fick i somras in världsnamn inom musikproduktion i ägarkretsen. Nu går företaget in för hjärnforskning.

I somras blev det känt att Carl Falk Gramer, som producerat för Avicii, One Direction och Madonna, och Savan Kotecha som skrivit låtar för The Weeknd, Britney Spears och Ariana Grande, investerat i Audiodo. Nyemissionen landade på 50 miljoner kronor och bolaget planerar nu att öppna kontor i Silicon Valley, samtidigt som man ska satsa på ny forskning.

– Vi lägger just nu fokus på hörande och neurologi, kopplingen mellan dessa och hur vi uppfattar ljud beroende på hur vi mår. Det är i dag i stor utsträckning outforskat och jag tror att vi kommer kunna skräddarsy ljudupplevelserna ännu bättre i framtiden, anpassa dem efter behov och humör, säger Audiodos vd Amir Sheikh.

Tekniken, som med hjälp av algoritmer och hörselmodeller anpassar ljudet efter lyssnarens hörsel, är enligt Amir Sheikh nästa stora steg efter noise cancelling. Bolagets produkt finns idag tillgänglig i hörlurar från Scullcandy, PSB, Nocs, Fresh ‘n Rebel och Tribit. Nu ska bolaget vässa produkten ytterligare.

– Vår grundidé handlar om att alla hör olika. Hittills har det inte funnits ett exakt teknologiskt stöd för att anpassa vad du lyssnar på till din specifika hörsel. Vi tar fasta på det genom ett avancerat och snabbt hörseltest via din smartphone. Därefter kan du aktivera din unika personliga profil så att du alltid bär med dig den i dina hörlurar, säger Amir Sheikh.

Audiodos huvudkontor finns i Malmö, bolaget har även kontor i Stockholm, Kina, Sydkorea och Nederländerna. Under nästa år planen att satsa mer på den amerikanska marknaden. 

– I dag är vi omkring 50 personer som arbetar i företaget runt om i världen. Vi planerar att växa ytterligare inom en överskådlig framtid och då kommer vi främst att söka kompetens inom produktutveckling, sälj- och marknadsföring. Vi planerar att öppna kontor i Silicon Valley under kommande år, vi ser stora fördelar med att komma närmre potentiella kunder. Den kunskap och enorma talang som finns där saknar motstycke, säger Amir Sheikh. 

Julia Eriksson

Den Malmöbaserade hörlursutvecklaren Audiodo fick i somras in världsnamn inom musikproduktion i ägarkretsen. Nu går företaget in för hjärnforskning. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.