fredag 17 maj 2024

inloggad som

Fin start för Lundabolaget på Nasdaq i New York

|  ,
|  

Läkemedelsföretaget Acrivon – som tidigare hette Oncosignature – noterades förra veckan, inte i Sverige, utan på Nasdaq i New York. Under den första handelsveckan steg aktien med 26 procent i förhållande till teckningskursen.


– Vårt moderbolag har huvudkontor i Boston eftersom det är ett av världens främsta centrum för bioteknik och innovativ läkemedelsforskning. Min vd och medgrundare Peter Blume-Jensen sitter där. Det var aldrig en plan att notera oss i Sverige, säger medgrundaren Kristina Masson. 

Hon lägger till att det samtidigt finns konkurrensfördelar med att basera forskningen på Medicon Village i Lund, i och med den expertis och infrastruktur som finns där. Acrivon grundades på företagsinkubatorn Smile i Lund 2016. Bolaget har utvecklat en teknikplattform som identifierar molekyler i cancertumörer för att ta reda på huruvida en patient kan ha nytta av ett specifikt läkemedel. 

Därutöver har bolaget flera läkemedelskandidater och den som kommit längst – mot äggstocks-, livmoder- och urinblåscancer – är i klinisk fas 2.

2018 rapporterade Rapidus att bolaget flyttade sitt huvudkontor till Boston i USA och bytte namn till nuvarande Acrivon Therapeutics. Då reste bolaget 10 miljoner kronor i riskkapital. I samband den aktuella noteringen i New York gör bolaget en nyemission på 100 miljoner dollar, och ytterligare lika mycket restes tidigare i år från enskilda investerare utanför börsen. 

Bolaget har alltså fått in cirka 2 miljarder kronor i riskkapital bara i år. På frågan vad så mycket pengar ska användas till svarar medgrundaren Kristina Masson kortfattat i ett mejl från en semesterort där hon nu kopplar av efter en hektisk noteringsprocess:

– Läkemedelsforskning kostar pengar och vi har redan en kandidat i fas 2.

Acrivon har totalt 45 anställda varav nio jobbar i Lund. Börsvärdet var på måndagsmorgonen 3,3 miljarder kronor.

Gunnar Wrede

Läkemedelsföretaget Acrivon – som tidigare hette Oncosignature – noterades förra veckan, inte i Sverige, utan på Nasdaq i New York. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad