onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Coegin startar tre dotterbolag

|  
|  

Lundabolaget Coegin Pharma – som utvecklar läkemedel mot cancer och diabetesrelaterade sjukdomar – förändrar företagsstrukturen och lägger sina sju läkemedelsprojekt olika dotterbolag. Syftet är att minska risker och kostnader, men ändå behålla effektiviteten. Hittills har dotterbolagen Coegin Cancer, Coegin Derma och Coegin Fibrosis registrerats.

– Vi har potential att påbörja upp till fyra kliniska fas 2-studier under nästa år. Det är här den nya bolagsstrukturen kommer in. Vi vill inte ta in allt kapital i moderbolaget då det skapar för stor utspädning. I stället kommer en stor del av behovet att täckas genom finansiering av de olika dotterbolagen. När projekten når en viss mognad är planen att sälja dem till större aktörer eller att särnotera dem, säger Tore Duvold, vd för Coegin Pharma.

I våras förvärvade Coegin Lundabolaget Follicum, vars peptid-teknologi – med potential att minska organskador hos diabetespatienter – ligger i linje med Coegin Pharmas övriga projekt. Som bonus fick Coegin även in ett annat möjligt projekt, som inriktar sig på att motverka håravfall.

– Efter fusionen med Follicum har vi två biologiska plattformar, vilket ger nya möjligheter och reducerar risken för bolaget. När vi gjorde en grundlig extern analys av resultaten från Follicums kliniska studie av läkemedelskandidaten för behandling av håravfall fann vi att resultaten visade på signifikant hårtillväxt för en stor undergrupp av patienter – de med väsentligt håravfall, säger Tore Duvold.

Läkemedelskandidaten för att stimulera hårväxt kan ha ett stort värde, enligt Tore Duvold, som säger att Coegin håller på att licensiera ut den. Dock utesluter han inte att projektet kan drivas vidare inom bolaget tillsammans med en partner. Coegin Pharma är noterat på NGM Nordic SME och utför en del av sin forskning i ett norskt dotterbolag.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Coegin Pharma – som utvecklar läkemedel mot cancer och diabetesrelaterade sjukdomar – förändrar företagsstrukturen och lägger sina sju läkemedelsprojekt olika […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.