måndag 29 april 2024

inloggad som

Ny plattform ska hjälpa äldre att bo kvar hemma

|  
|  

Inom kort lanserar Meminisse en trygghetsplattform, bestående av IoT-produkter som är kopplade till bolagets webbaserade mjukvara. Plattformen ska göra det lättare för äldre personer att bo kvar hemma så länge som möjligt. Bolaget tog in sex miljoner kronor i somras och behöver snart ytterligare sex miljoner som ska gå till lanseringen.

Meminisses webbaserade produkt ska börja säljas till friska äldre personer som vill fortsätta att ha ett bra liv, men ändå få en ökad trygghet. Parallellt startar bolaget försäljning till vårdaktörer och kommuner i Sverige. Meminisse grundades av Alzheimer Sveriges tidigare vice ordförande Jenny Malmgren och Mårten Ohlin, som bland annat ligger bakom streamingtjänsten Bambwa.

– Globalt sett står vi inför en silvertsunami, uppskattningsvis kommer antalet personer med åldersrelaterade kognitiva problem eller sjukdomar, som Alzheimers, att tredubblas inom 30 år. I och med dagens brist på läkare och sköterskor behöver vården digitaliseras och flyttas till hemmen, som med rätt utrustning kan vara potentiella mikrokliniker, säger Mårten Ohlin.

Meminisse använder kommersiella IoT-produkter, sensorer som kan detektera exempelvis sömnmönster, rörelsemönster och medicinintag. Sensorerna är kopplade till en mjukvara som larmar vid onormala förändringar och via online-tjänsten ska läkare kunna stötta exempelvis hemtjänstpersonal. Hittills har ett mindre antal användare testat tekniken, som nu ska börja säljas i liten skala.

– Vi vill få ner behovet av sjukvårdsresurser i perioden när individen håller på att bli sjuk. Med vår teknik kan man se trender och utvärdera vad som orsakat förändringar. Vår förhoppning är även att forskare ska kunna använda informationen för att identifiera vad som är tidiga tecken på sjukdom så att många fler får medicinering tidigt och kanske slipper drabbas av Alzheimers, säger bolagets vd Jenny Malmgren.

Elisabet Ottosson

Inom kort lanserar Meminisse en trygghetsplattform, bestående av IoT-produkter som är kopplade till bolagets webbaserade mjukvara. Plattformen ska göra det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.