onsdag 27 september 2023

inloggad som

15 miljoner till kirurgisk symaskin

|  
|  

Suturion stänger första delen av sin nyemission och säkrar därmed 15 miljoner kronor i kapitaltillskott, vilket ska kompletteras med ytterligare fem miljoner. Lundabolaget har nyligen patenterat en egenutvecklad kirurgisk symaskin som inom kort ska utvärderas i en klinisk studie. 

– Vi har skickat in ansökan till Läkemedelsverket, vår förhoppning och plan är att börja med de första patienterna före årsskiftet, säger Suturions vd Paan Hermansson (till vänster i bilden). 

Totalt ska 38 patienter med planerade operationer sys i buken med Suturions symaskin vid Helsingborgs lasarett. Det rör sig främst om patienter med cancer eller inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Studierapporten förväntas vara klar i juni, för att sedan kunna lansera produkten mot slutet av 2023. 

Symaskinen, som tagits fram av bolagets grundare, kirurgen Gabriel Börner (till höger i bilden) och instrumentteknikern Mats Christensson, och ska användas för att stänga buken i två lager. Först är det bukhinnan som sys igen, därefter huden. 

Enligt bolaget gör tekniken att sömnaden – som i dag ofta utförs av AT- och ST-läkare under upplärning – blir snabbare, enklare och säkrare. I förlängningen ska tekniken innebära en kostnadsbesparing för vården, då komplikationerna efter bristfälliga sårförslutningar ska reduceras kraftigt. 

– Vi höjer kvalitén på suturlinjen, vilket gör att kirurgen med bättre samvete kan delegera uppgiften till en mindre erfaren kirurg, säger Paan Hermansson. 

Studieresultatet ska ligga till grund för en CE-märkning och ett FDA-godkännande. Planen är att lansera i Norden först, men om godkännandet kommer tidigare i USA kan planen kastas om. 

– Vi vill först och främst vara framgångsrika i Norden eftersom det är vår hemmamarknad. Här kommer vi att ha en egen säljstyrka och kan ha råd med misstag. Men sjukvården i USA är mer mottaglig och betalar mer för preventiv vård eftersom det är sjukhusen som betalar för komplikationerna till följd av dess ingrepp, säger Paan Hermansson.

Emiliano Strauss

Suturion stänger första delen av sin nyemission och säkrar därmed 15 miljoner kronor i kapitaltillskott, vilket ska kompletteras med ytterligare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad