måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Iconovo startar nordiskt försäljningsbolag

|  ,
|  

Iconovo startar dotterbolaget Iconovo Pharma, som ska sälja både Iconovos egna och andras läkemedel på den nordiska marknaden. Nu söker Lundabolaget efter någon som kan leda den nya organisationen.

Iconovo, som grundades 2013 när AstraZeneca lämnade Lund, utvecklar inhalatorer och inhalationsläkemedel mot bland annat kol och astma. Bolaget har till exempel tagit fram ett generiskt läkemedel med samma aktiva ämne som AstraZenecas Symbicort.

Bolagets affärsidé har hittills gått ut på att licensiera ut sina produkter till internationella köpare och sedan maj 2018 är Iconovo noterat på Nasdaq First North.

– I samma stund som vi utlicensierar har vi väldigt lätt att diskutera inlicensiering också, säger bolagets vd Johan Wäborg.

Han tillträdde i början 2020 och har en bakgrund från bland annat läkemedelsföretaget Actelion. De senaste två åren har Johan Wäborg jobbat med att skala upp Iconovo och att bilda det nya försäljningsbolaget.

– Vi har möjligheten att göra detta för att vi sitter på flera internationella partnerskap. Nu kan vi även ta en större del av värdet på våra utvecklade produkter genom att själva sälja dem i Norden, säger han.

Johan Wäborg är vd även för dotterbolaget i väntan på att värva någon som kan driva organisationen framåt.

– Planen är att vi inom ett halvår ska vi ha en färdig licens för att sälja läkemedel. Under nästa år ska vi börja att anställa grunden i bolaget och bygga en marknadsavdelning. Vi tänker oss en ganska liten organisation på tre till fem personer, säger han.

Mette Carlbom

Iconovo startar dotterbolaget Iconovo Pharma, som ska sälja både Iconovos egna och andras läkemedel på den nordiska marknaden. Nu söker […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad