tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Iconovo startar nordiskt försäljningsbolag

|  ,
|  

Iconovo startar dotterbolaget Iconovo Pharma, som ska sälja både Iconovos egna och andras läkemedel på den nordiska marknaden. Nu söker Lundabolaget efter någon som kan leda den nya organisationen.

Iconovo, som grundades 2013 när AstraZeneca lämnade Lund, utvecklar inhalatorer och inhalationsläkemedel mot bland annat kol och astma. Bolaget har till exempel tagit fram ett generiskt läkemedel med samma aktiva ämne som AstraZenecas Symbicort.

Bolagets affärsidé har hittills gått ut på att licensiera ut sina produkter till internationella köpare och sedan maj 2018 är Iconovo noterat på Nasdaq First North.

– I samma stund som vi utlicensierar har vi väldigt lätt att diskutera inlicensiering också, säger bolagets vd Johan Wäborg.

Han tillträdde i början 2020 och har en bakgrund från bland annat läkemedelsföretaget Actelion. De senaste två åren har Johan Wäborg jobbat med att skala upp Iconovo och att bilda det nya försäljningsbolaget.

– Vi har möjligheten att göra detta för att vi sitter på flera internationella partnerskap. Nu kan vi även ta en större del av värdet på våra utvecklade produkter genom att själva sälja dem i Norden, säger han.

Johan Wäborg är vd även för dotterbolaget i väntan på att värva någon som kan driva organisationen framåt.

– Planen är att vi inom ett halvår ska vi ha en färdig licens för att sälja läkemedel. Under nästa år ska vi börja att anställa grunden i bolaget och bygga en marknadsavdelning. Vi tänker oss en ganska liten organisation på tre till fem personer, säger han.

Mette Carlbom

Iconovo startar dotterbolaget Iconovo Pharma, som ska sälja både Iconovos egna och andras läkemedel på den nordiska marknaden. Nu söker […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.