tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Nytt kapital till skånsk app för psykisk hälsa

|  ,
|  

Det medicintekniska bolaget Ablemind, som utvecklar en tjänst för att diagnosticera och stödja behandlingen av psykisk ohälsa, har tagit in sju miljoner kronor och siktar nu på den globala marknaden. Samtidigt testar bolaget ett nytt affärsområde i företagssektorn.

– Huvudinvesteraren är riskkapitalbolaget Icebreaker från Finland och målet med nyemissionen är att få till en bred etablering av vår metod och vårt verktyg, säger Ableminds vd Tomas De Souza.

Bolaget, som tidigare hette WordDiagnostics, utvecklar en digital applikation som ska används av både patienter och vårdgivare. Den baseras på AI-teknik med syftet att mäta och förstå patientens psykiska hälsa för bättre diagnostisering och behandling. Nästa steg blir att nå ut till vårdaktörer i och utanför Sverige.

– Vårt fokus är fortfarande på vården, men vi har nu dragit igång ett stort pilotprojekt som riktar sig till företag och deras medarbetare. I pilotprojektet har vi samlat ihop 100 medarbetare från olika branscher, en av deltagarna är exempelvis Helsingborgs stad. På sikt hoppas vi att produkten ska kunna användas inom både vård – och företagssektorn, säger Tomas De Souza.

Bolaget har nyligen inlett finansierade projekt med vårdaktörer i England och Holland, samarbeten som under hösten ska fortsätta utvecklas. Samtidigt ska Ablemind lägga krut på den inhemska marknaden.

– Vi driver vår verksamhet huvudsakligen i projektform och har många stora projekt igång parallellt, i både offentliga och privata sammanhang. Vi har samarbeten med mindre privata aktörer och lokala projekt i Skåne och kommer snarast sluta ett avtal med en vårdgivare i en större region. Projekten innebär att vår metod och teknik används storskaligt i en klinisk vardag, vilket vi är jätteglada över, säger Tomas De Souza.

Julia Eriksson

Det medicintekniska bolaget Ablemind, som utvecklar en tjänst för att diagnosticera och stödja behandlingen av psykisk ohälsa, har tagit in sju […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.