torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Kirurgisk symaskin i produktion

|  
|  

Suturion har startat en första serieproduktionen av sin nypatenterade symaskin för kirurger, i samarbete med italienska Assut Europé. Dessa första versioner ska testas i kliniska studier mot slutet av året, då bolaget även ska ta in mer kapital. 

– Vi har precis satt igång vår första serieproduktion, tidigare har vi bara haft prototyper med 3D-printade komponenter. Nu är det på det riktigt, tillsammans med en partner som står för montering och paketering inför de kliniska studierna, säger Suturions vd Paan Hermansson. 

Lundabolaget, som grundades 2018 av kirurgen Gabriel Börner och instrumentteknikern Mats Christensson, utvecklar ett handhållet verktyg för att sy ihop buken efter operationer. Målet är att tekniken ska vara snabbare och säkrare än dagens metoder. 

– Vi har ett patent fullt godkänt i Europa. Samma patent blir troligen klart i USA, Japan och Kanada senare i år. Dessutom är ytterligare tre patent i process, bland annat för produktionsmetoden, säger Paan Hermansson. 

Suturion har tidigare fått finansiering från bland annat LU Holding, Vinnova och Sten K Johnsons stiftelse. 2021 tog företaget in 14 miljoner kronor och under 2022 siktar Paan Hermansson på en ”lite större nyemission”. 

Innan dess ska bolaget till nederländska Limburg och möta ett nätverk av möjliga investerare och partners. Detta efter att ha vunnit ett webbaserat acceleratorprogram som organiseras av ett holländskt konsortium bestående av fem holländska företag och kunskapscentrum. Ett av dem är medtech-koncernen Medtronic. 

– De är huvudfinansiärer till acceleratorn och en av många potentiella köpare av vår teknik. Vi vill i första hand driva det här till ett framgångsrikt företag, sedan kommer det att finnas intressenter, säger Paan Hermansson. 

Emiliano Strauss

Suturion har startat en första serieproduktionen av sin nypatenterade symaskin för kirurger, i samarbete med italienska Assut Europé. Dessa första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.