fredag 29 september 2023

inloggad som

Aqilion inleder sin första fas 1-studie…

|  
|  

I vintras förvärvade Aqilion projektet Regulus från Leo Pharma. Nu har Aqilion fått klartecken att starta en fas 1-studie i Storbritannien med läkemedelskandidaten mot eosinofil esofagit, en inflammatorisk sjukdom i matstrupen.

Efter godkännandet för den kliniska studien ska nu Aqilion genomföra en slutlig delbetalning till Leo Pharma för förvärvet. Det blir i form av aktier från en apportemission motsvarande fem procent av bolagets totala aktier efter emissionen.

– Det blir vår första kliniska studie i egen regi, vilket är jätteroligt och en viktig milestone för oss. Det har gått snabbt att komma fram till studiestart sedan vi fick in projektet i bolaget. Om studien går väl är vårt mål att driva projektet genom klinisk fas 2 och därefter hitta en partner som kan ta projektet vidare hela vägen, säger Sarah Fredriksson, vd för Aqilion.

Studien ska starta i augusti med 64 friska frivilliga personer för studier av dosering och eventuella biverkningar. Resultaten väntas vara klara första halvan av nästa år.

Den kroniska sjukdomen eosinofil esofagit bryter ofta ut redan kring tjugoårsåldern och kan ge livslånga besvär med problem i matstrupen. Patienten får svårt att svälja mat och svåra fall av inflammationen kräver kirurgingrepp. Enligt Sarah Fredriksson kan det enligt forskningen finnas ett samband mellan astma, allergier och denna sjukdom.

– Under närmaste året behöver vi göra en ny kapitalanskaffning för att kunna finansiera projektet genom fas 2, säger Sarah Fredriksson.

För snart fyra år sedan tog Aqilion in 200 miljoner kronor från investerare i samband med en ändring i strategin.  Nytt fokus blev att investera i mycket tidiga projekt inom inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar och driva dem fram tills de är intressanta för en köpare.

Elisabet Ottosson

I vintras förvärvade Aqilion projektet Regulus från Leo Pharma. Nu har Aqilion fått klartecken att starta en fas 1-studie i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad