lördag 11 maj 2024

inloggad som

Pharmiva siktar på internationell expansion

|  
|  

Femtech-bolaget Pharmivas aktie har fallit från sin toppnotering på över 14 kronor i augusti till under fyra kronor. I oktober förra året lanserade bolaget vaginalmoussen Vernivia för behandling och bot mot bakteriell vaginos, men trots att bolaget mer än väl har uppfyllt sina mål på många områden återspeglas det inte i aktiekursen, enligt bolagets styrelseordförande Malte Zaunders.

– Vår produkt har mottagits väldigt väl av marknadssidan, barnmorskor och gynekologer. Vi har tagit en meningsfull del marknaden, försäljningen går bra i Sverige med en viss tillväxt och vi börjar nu titta på en internationell expansion. Vi har även utökat IP-skyddet och fått patent godkänt i Europa. Det är troligen mycket annat än det som faktiskt skett i bolaget som fått fokus, sådant som den generella marknadssituationen och höga förväntningar på tillväxtbolag, säger han.

Förra årets försäljning av Vernivia uppgick till runt 250.000 kronor. Det är en receptfri och antibiotikafri behandling mot underlivsinfektionen bakteriell vaginos som drabbar många kvinnor. Genom bolagets patenterade mousse täcks hela vaginans slemhinna vilket ska bidra till att naturliga mjölksyrabakterier återtar dominansen och konkurrerar ut infektioner. Bolaget tog i samband med noteringen in strax under sex miljoner kronor som går till studier och övrig verksamhet.

– Vi har nyligen startat en ny studie för att förstärka den kliniska bevisning som vi redan har, säger Malte Zaunders.

Pharmivas tidigare vd Christina Östberg Lloyd slutade i april sin tjänst och ersätts i augusti av Anna Linton som har lång erfarenhet från läkemedelsindustrin och i dag är vd för UniMedic. I mellantiden har förre vice vd:n Karoline Akerjordet gått in som tillförordnad vd. Bolaget finns i Lund och är noterat på Nasdaq First North.

Elisabet Ottosson

Femtech-bolaget Pharmivas aktie har fallit från sin toppnotering på över 14 kronor i augusti till under fyra kronor. I oktober […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen