torsdag 30 maj 2024

inloggad som

200 miljoner till Ablivas kliniska studier

|  
|  

Biotechbolaget Abliva tar in 200 miljoner av befintliga och nya delägare i en nyemission för att påbörja fas 2/3-studier av ett läkemedel för behandling av primära mitokondriella sjukdomar.

– Nu handlar det om att göra färdigt studien, som förhoppningsvis kommer att slutföras någon gång under 2025. Det vi framför allt hoppas på är att den ska visa effekt och vara en behandling som hjälper patienter i framtiden. Får vi fram den här medicinen så skulle det underlätta livet för patienter över hela världen, livskvaliteten skulle kunna förbättras enormt för dessa, säger Ablivas finanschef och vice vd Catharina Johansson.

Abliva utvecklar läkemedel för behandling av primära mitokondriella sjukdomar. Dessa medfödda, sällsynta och ofta mycket svåra sjukdomar uppstår då cellens energiförsörjare, mitokondrierna, inte fungerar som de ska. Typiska symptom är muskelförtvining, svaghet, smärta och dubbelseende.

Även ett annat projekt kommer att finansieras med nyemissionen. Lundabolaget arbetar med att ta fram en energi-ersättningsbehandling, där patienten på ett nytt sätt ska tillgodogöra sig energi till mitokondrierna som inte fungerar som de ska.

– Det finns omkring 40.000 personer runt om i USA och Europa som tillhör målgruppen och som potentiellt skulle kunna behandlas med den typ av medicin som vi tar fram. Vi är ett fåtal aktörer som jobbar med att hitta behandlingar för patienter med mitokondriella sjukdomar, vi strävar efter att hela tiden ligga i framkant och driva forskningen och utvecklingen framåt.

Bolaget gjorde en studie förra året med friska frivilliga samt en liten kohort med patienter, som visade tecken på önskad effekt.

– Det är svårt att med exakthet veta när det kan komma ett marknadsgodkännande men vi strävar efter att skicka in en ansökan under 2026, säger Catharina Johansson.

Abliva har säkrat en del av de 200 miljoner man nu ska ta in, bland annat genom åtaganden från sin största ägare, Hadean Ventures, och nya delägare som brittiska IP Group.

Julia Eriksson

Biotechbolaget Abliva tar in 200 miljoner av befintliga och nya delägare i en nyemission för att påbörja fas 2/3-studier av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.