fredag 3 maj 2024

inloggad som

Första användarna till tjänst för klimatsmart byggande

|  
|  

Uppstartsbolaget Nodon har tagit in 5,1 miljoner kronor och fått de första skarpa användarna till sin tjänst för hållbara fastighetsbyggen. Nu rekryterar Malmöbolaget för fullt och ska lansera flera nya funktioner i tjänsten under året. 

– Vi skulle ta in fyra miljoner, men hade sex miljoner på bordet redan när vi öppnade emissionen. Vi valde strategiskt och tog in de som kunde bidra med nätverk eller kompetens till bolaget, säger Nodons medgrundare och vd Alexander Olivera (till vänster i bilden).

Den 1 januari i år trädde en ny lag i kraft som ställer krav på alla som söker bygglov att lämna in en klimatdeklaration när bygget är klart. Nodon har utvecklat en mjukvara som räknar ut fastighetsbyggens klimatpåverkan, ger förslag till förbättringar och i slutändan skapar deklarationen. Verktyget ska hjälpa till att klimatoptimera byggen genom att till exempel underlätta rätt val av material. 

– Sakta men säkert börjar insikten om lagkravet spridas. Alla som sökt bygglov under 2022 kommer att behöva klimatdeklarera när de är färdiga, men det tar ju flera år med stora nybyggen. Vi fokuserar på att komma in i tidiga byggskeden där vi kan ha störst påverkan. Vi kan hjälpa byggherrarna att göra smarta val tidigt och spara pengar genom att ha så låga CO2-utsäpp som möjligt. 

Bolagets pilotkunder är Hemsö, Skandia Fastigheter, Serneke, HSB och Magnolia Bostad. 

Emiliano Strauss

Uppstartsbolaget Nodon har tagit in 5,1 miljoner kronor och fått de första skarpa användarna till sin tjänst för hållbara fastighetsbyggen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.