tisdag 9 juli 2024

inloggad som

Lokalt Draknäste drog in miljoner

Investeringsnätverket Affärsänglarna i Malmö gjorde förra veckan sin egen version av “Draknästet” och sammanförde startups med investerare i Malmö på sitt event Shake Up Day. Eventet är ett samarbete med entreprenören och föreläsaren Michel Issa, som drog en publik på uppemot 400 personer.

– Shake Up Day är det absolut största eventet som vi gjort, vi hade uppåt 400 gäster i publiken och det gick långt över förväntan. De sex bolag som fick chansen att stå på scenen och pitchade in sina idéer var alla startups, och kom dit väl förberedda och det var hög nivå på alla de diskussioner som följde. Omkring hundra personer från publiken har visat intresse för att investera, och drakpanelen ville investera i fyra av de sex bolagen. Kvällen inbringade totalt några miljoner kronor, vilket känns fantastiskt, säger Affärsänglarnas grundare Sami Sulieman.

Syftet med eventet, som är initierat av Sami och Helena Sulieman, är att sammanföra unga bolag med kapital, och Affärsänglarna hoppas kunna göra ett liknande event i höst. Sami Sulieman ser att Malmö är en stad som har ett stort startup-intresse med stor potential när det kommer till investeringar i regionen, men att det ännu inte finns någon riktig tradition att göra det.

– Vi måste få igång medvetenheten och på ett ännu bättre sätt tända gnistan när det kommer att göra investeringar i unga företag. Vi vill skapa en plattform där idéer och kapital möts, och för det krävs ett stort ekosystem för aktörer för att komma framåt. Det har sedan årsskiftet blivit lite svårare för unga bolag att resa kapital i ett tidigt skede, vilket har att göra med att börsen är skakig och att vi lever i en oförutsägbar tid just nu med det höga ränteläget, kriget och inflationen, så de närmaste året kan det vara svårt för de onoterade bolagen att resa pengar.

När det kommer till nya idéer så har pandemin fått människor att tänka om enligt Sami Sulieman, och många har vågat göra sin egen grej.

– I och med pandemin är det många som hittat en balans i livet genom att kunna jobba hemma och många har på ett nytt sätt kunnat rannsaka sig själva kring vad man verkligen vill göra, och vi ser att fler bolag har startat sedan pandemin, så förutsättningarna för att skapa framgångsrika och välmående bolag finns där, säger Sami Sulieman.

Julia Eriksson

Investeringsnätverket Affärsänglarna i Malmö gjorde förra veckan sin egen version av “Draknästet” och sammanförde startups med investerare i Malmö på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Ny konkurs i Sulieman-sfären

  Ytterligare ett bolag med koppling till Sami Suliemans företagsgrupp går i graven då designföretaget Poasana har inlett en konkurs.

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.