måndag 16 september 2024

inloggad som

Headset mot depression ska lindra PTSD

Flow Neuroscience rekryterar amerikanska Erin Lee som ny vd för att leda en global expansion av bolagets produkt mot depression, ett headset för elektrisk hjärnstimulering kombinerat med en app för beteendeterapi. Bolaget förbereder en USA-lansering och ökad försäljning i Tyskland, samtidigt som man ska utöka användningsområdet till bland annat posttraumatiskt stressyndrom.

– Vi har över 2.000 användare varav 80 procent i Storbritannien. Tillsammans med våra ägare bestämde vi att ta in en mer erfaren vd för att skala bolaget till nästa nivå. Nu fokuserar jag på klinisk utveckling, att förbättra produkten och omvandla forskning till nya produkter, säger Daniel Månsson, bolagets tidigare vd.

Han är psykolog med bakgrund inom datorvetenskap och grundade Flow Neuroscience tillsammans med neurovetaren Erik Rehn. Erin Lee är baserad i London och var tidigare chef för Babylon Healths amerikanska verksamhet. Hon har även arbetat för Google och Uber.

Flow Neuroscience har utvecklat en läkemedelsfri och CE-märkt produkt, Flow headset, som kan användas i hemmiljö och skickar in ytterst svag ström till specifika områden i hjärnan för att behandla depression. Tekniken kallas tDCS, eller transkraniell elektrisk stimulering. Kombinerat med bolagets app för beteendeterapi ska de positiva effekterna öka.

– Vi är inriktade på att ta fram en mer individanpassad behandling och samlar därför data från användare att ha som underlag. De kliniska studierna är tänkta att visa att kombinationen tDCS-behandling och beteendeterapi ger bättre effekt. Vi lägger ännu ett verktyg i lådan som läkare och psykologer kan välja, säger Daniel Månsson.

Bolaget, som tog in nio miljoner dollar förra året, har två stora pågående kliniska studier och ska ta fram fler behandlingar.

– Det publiceras mycket forskning inom vårt fält. Vi planerar att utveckla produkten för att förbättra behandlingen av posttraumatiskt stressyndrom och kanske av generellt ångestsyndrom.

Elisabet Ottosson

Flow Neuroscience rekryterar amerikanska Erin Lee som ny vd för att leda en global expansion av bolagets produkt mot depression, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad