tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Profiler i juryn i Malmös version av Draknästet

Investeringsnätverket Affärsänglarna i Malmö gör sin egen version av “Draknästet” och lanserar ett event för startups och investerare i Malmö, i samarbete med entreprenören och föreläsaren Michel Issa. Shake Up Day går av stapeln den 18 maj och har attraherat profiler som tech-investeraren Anette Nordvall och serieentreprenören Peter Arndt till juryn.

Syftet med Shake Up Day är att sammanföra unga bolag med kapital. Enligt Affärsänglarnas grundare Sami Sulieman vill de med eventet utmana de traditionella strukturerna inom investeringsbranschen.

– Vi vill å ena sidan demokratisera tillgången på den här typen av bolag, å andra sidan vill vi hjälpa startups att få tillgång till kapital. Därför är det ett klockrent sätt att lyfta bolag, säger han.

Evenemanget öppnar för anmälningar i dag, torsdag, och Sami Sulieman uppskattar antalet startups som kommer att anmäla sig till mellan 100 och 150. Av dem ska sex stycken väljas ut och under dagen få lägga fram sin idé för de så kallade drakarna, det vill säga juryn. De fem jurymedlemmarna som i nuläget är klara är Anette Nordvall, Peter Arndt, Gents-grundaren Jenny Rydhström, Cdon-profilen Kristoffer Väliharju och PwC:s partner Martin Morén Jönsson.

Sami Sulieman upplever att det finns många bolag som söker investeringar, Affärsänglarna får för närvarande mellan tre till fyra propåer om dagen.

– Just nu har det varit ett jättetryck på startups, många som har idéer. Men det har varit så ett tag nu sedan paniken la sig efter covid sommaren 2020. Fler vill gör något utanför sitt jobb och veta var sina pengar går. Det bubblar absolut, säger han.

Något som Affärsänglarna upplever har börjat dominera bland uppstartsbolag är att entreprenörerna ofta har med hållbarhet på något sätt i sin företagsidé, både miljö eller social hållbarhet.

– Just nu är det sällsynt med bolag där det inte är någon faktor. Fortfarande är det kommersiellt, men det finns någon touch av hållbarhet. Någon vision bakom som driver, säger Sami Sulieman

Mette Carlbom

Investeringsnätverket Affärsänglarna i Malmö gör sin egen version av “Draknästet” och lanserar ett event för startups och investerare i Malmö, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad