tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Profiler i juryn i Malmös version av Draknästet

Investeringsnätverket Affärsänglarna i Malmö gör sin egen version av “Draknästet” och lanserar ett event för startups och investerare i Malmö, i samarbete med entreprenören och föreläsaren Michel Issa. Shake Up Day går av stapeln den 18 maj och har attraherat profiler som tech-investeraren Anette Nordvall och serieentreprenören Peter Arndt till juryn.

Syftet med Shake Up Day är att sammanföra unga bolag med kapital. Enligt Affärsänglarnas grundare Sami Sulieman vill de med eventet utmana de traditionella strukturerna inom investeringsbranschen.

– Vi vill å ena sidan demokratisera tillgången på den här typen av bolag, å andra sidan vill vi hjälpa startups att få tillgång till kapital. Därför är det ett klockrent sätt att lyfta bolag, säger han.

Evenemanget öppnar för anmälningar i dag, torsdag, och Sami Sulieman uppskattar antalet startups som kommer att anmäla sig till mellan 100 och 150. Av dem ska sex stycken väljas ut och under dagen få lägga fram sin idé för de så kallade drakarna, det vill säga juryn. De fem jurymedlemmarna som i nuläget är klara är Anette Nordvall, Peter Arndt, Gents-grundaren Jenny Rydhström, Cdon-profilen Kristoffer Väliharju och PwC:s partner Martin Morén Jönsson.

Sami Sulieman upplever att det finns många bolag som söker investeringar, Affärsänglarna får för närvarande mellan tre till fyra propåer om dagen.

– Just nu har det varit ett jättetryck på startups, många som har idéer. Men det har varit så ett tag nu sedan paniken la sig efter covid sommaren 2020. Fler vill gör något utanför sitt jobb och veta var sina pengar går. Det bubblar absolut, säger han.

Något som Affärsänglarna upplever har börjat dominera bland uppstartsbolag är att entreprenörerna ofta har med hållbarhet på något sätt i sin företagsidé, både miljö eller social hållbarhet.

– Just nu är det sällsynt med bolag där det inte är någon faktor. Fortfarande är det kommersiellt, men det finns någon touch av hållbarhet. Någon vision bakom som driver, säger Sami Sulieman

Mette Carlbom

Investeringsnätverket Affärsänglarna i Malmö gör sin egen version av “Draknästet” och lanserar ett event för startups och investerare i Malmö, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Ny konkurs i Sulieman-sfären

  Ytterligare ett bolag med koppling till Sami Suliemans företagsgrupp går i graven då designföretaget Poasana har inlett en konkurs.

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.