fredag 3 maj 2024

inloggad som

…och Bioextrax skalar upp

|  
|  

Per Hökfelt lämnar snart över ordförandeklubban i Bioextrax, men sitter kvar i styrelsen. Lundabolaget tog härom veckan in 18,4 miljoner kronor från strategiska investerare och planerar nu för en uppskalning.

– Vi satsar på att växa, utöka labbet och anställa fler. I och med kapitalanskaffningen inleder vi nu en uppskalningsprocess som är väldigt spännande och vi tror att mycket kan hända de närmaste åren. Fler och fler inser vikten av att investera på rätt saker, att skapa företag och arbetstillfällen som gör gott för både människa och miljö, vilket ger långsiktig lönsamhet och värdeutveckling, säger Per Hökfelt.

Bolagets patenterade biobaserade teknik går ut på att, med hjälp av bakterier, utvinna bland annat polymerer – som kan användas för att producera organiskt nedbrytbar plast – från avfall. I dag finns bioplast framförallt i engångsprodukter, men enligt Per Hökfelt kommer det fler användningsområden i framtiden.

– Den här teknologin är helt unik och det finns ingen som gör samma sak som vi gör i dag. Jag tror att inom de närmaste tjugo åren så har vi definitivt en dominans av bioplast på marknaden. Det handlar framförallt om att det är en övergångsperiod, det tar helt enkelt tid att ersätta den traditionella plasten mot bioplast.

Bioextrax valberedning föreslår Perstorp-veteranen Mats Persson, som bland annat är ordförande för CirChem och Nexam Chemical, till ny ordförande. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market.

Julia Eriksson

Per Hökfelt lämnar snart över ordförandeklubban i Bioextrax, men sitter kvar i styrelsen. Lundabolaget tog härom veckan in 18,4 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.