måndag 13 maj 2024

inloggad som

Ny samåkningsapp testas i Lund

|  
|  

Startuppföretaget Coride Sweden inleder ett pilotprojekt för att få bilpendlare i Lund att samåka. En större lansering i hela landet väntas senare i år och bolaget planerar nu för en första finansieringsrunda.

– Vi är baserade i Ystad och inledde en dialog med Ideon i höstas. De blev intresserade direkt och sedan dess har vi väntat ut restriktionerna för pandemin och är nu äntligen igång. Det känns fantastiskt att erbjuda en tjänst som både värnar om miljö och plånbok, säger Corides vd Jacob Gustafsson.

Bolaget har tagit fram en app där användarna kan komma i kontakt med bilister i området. Pilotprojektet fokuserar till en början lokala resor, främst i nordöstra Lund.

– Det hade inte kunnat vara ett bättre läge än nu att dra igång ett sådant här projekt då både bensinpriserna ligger på osannolika nivåer och klimatet måste räddas. Vi jobbar just nu genom vårt nätverk på Ideon med att nå ut till potentiella användare. Det är en beteendeförändring som krävs och fler börjar förstå vikten och vinsten av samåkning.

Pilotprojektet sträcker sig fram till midsommar och om allt går enligt planen siktar man på att komma ut över hela Sverige med tjänsten.

– Planen för framtiden är att erbjuda tjänsten till företag som vill ta sitt miljöansvar på allvar genom att hjälpa deras anställda att samåka till och från jobbet. I dag är vi självfinansierade, men vi vet att externa finansiärer är intresserade och vi är öppna för förslag och dialog, säger Jacob Gustafsson.

Julia Eriksson

Startuppföretaget Coride Sweden inleder ett pilotprojekt för att få bilpendlare i Lund att samåka. En större lansering i hela landet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.