lördag 20 april 2024

inloggad som

Tunga värvningar av PainDrainer

|  
|  

PainDrainer har värvat en ny vd, Erik Frick från Resurs Bank, och fått in Sunstone-veteranen Peter Benson i styrelsen och delägarlistan. Nu är målet att lansera Lundabolagets digitala smärtcoach i USA innan årsskiftet. 

– Vi har två kliniska studier igång, i New York och Boston, som vi hoppas kunna avsluta innan sommaren. Sedan tidigare har vi även klinisk evidens från University of California i San Diego. Vi har dessutom CE-märkning och uppfyller även FDA-kraven för ”Mobile Medical Device class 1”, säger professor Carl Borrebaeck, PainDrainers styrelseordförande. 

Han grundade bolaget tillsammans med forskardoktorn Maria Klement och IT-entreprenören Göran Barkfors som är bolagets teknikchef. Produkten riktar sig till personer med kronisk eller långvarig smärta. Genom att patienten varje dag bokför ett antal parametrar i appen ska AI-algoritmerna upptäcka mönster och hjälpa patienten att få kontroll över smärtan och se vilka aktiviteter som triggar den. 

PainDrainer har mjuklanserat appen som sedan årsskiftet finns tillgänglig för gratis nedladdning på Appstore och Google Play i Sverige. Detta för att dels testa tekniken och få feedback från testanvändare, dels för att börja samla patientdata som kan ”lära upp” AI:n. 

Lagom till att den skarpa lanseringen närmar sig har Lundabolaget nu värvat en ny vd i Erik Frick. Han kommer senast från rollen som vice vd på Resurs Bank, där han bland annat ledde utvecklingen och kommersialiseringen av en fintech-app som nu har runt en kvarts miljon användare. 

– Han är en erfaren ledare och har nyss gjort precis den app-resa vi står inför. Han har en övergripande helikoptervy över processen att utveckla digitala tjänster och förstår vad som krävs för att få de tänkta användarna att faktiskt använda appen, säger Carl Borrebaeck. 

PainDrainer har också fått in Peter Benson, som delvis pensionerade sig innan årsskiftet och då lämnade sin mångåriga tjänst i den köpenhamnska riskkapitalfonden Sunstone. Han är i dag ordförande för Ascelia Pharma och lämnade förra året ordförandeposten i Alligator Bioscience när bolagets valberedning bytte ut hela styrelsen. Det resulterade i att grundaren, Carl Borrebaeck som också ligger bakom Immunovia och Senzagen, lämnade Alligator i protest.  

– Jag känner Peter och har länge jobbat ihop med honom. Han har ett extremt nätverk över hela världen och kompletterar PainDrainers styrelse med sin breda finansiella bakgrund. 

Emiliano Strauss

PainDrainer har värvat en ny vd, Erik Frick från Resurs Bank, och fått in Sunstone-veteranen Peter Benson i styrelsen och delägarlistan. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.