tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Tunga värvningar av PainDrainer

|  
|  

PainDrainer har värvat en ny vd, Erik Frick från Resurs Bank, och fått in Sunstone-veteranen Peter Benson i styrelsen och delägarlistan. Nu är målet att lansera Lundabolagets digitala smärtcoach i USA innan årsskiftet. 

– Vi har två kliniska studier igång, i New York och Boston, som vi hoppas kunna avsluta innan sommaren. Sedan tidigare har vi även klinisk evidens från University of California i San Diego. Vi har dessutom CE-märkning och uppfyller även FDA-kraven för ”Mobile Medical Device class 1”, säger professor Carl Borrebaeck, PainDrainers styrelseordförande. 

Han grundade bolaget tillsammans med forskardoktorn Maria Klement och IT-entreprenören Göran Barkfors som är bolagets teknikchef. Produkten riktar sig till personer med kronisk eller långvarig smärta. Genom att patienten varje dag bokför ett antal parametrar i appen ska AI-algoritmerna upptäcka mönster och hjälpa patienten att få kontroll över smärtan och se vilka aktiviteter som triggar den. 

PainDrainer har mjuklanserat appen som sedan årsskiftet finns tillgänglig för gratis nedladdning på Appstore och Google Play i Sverige. Detta för att dels testa tekniken och få feedback från testanvändare, dels för att börja samla patientdata som kan ”lära upp” AI:n. 

Lagom till att den skarpa lanseringen närmar sig har Lundabolaget nu värvat en ny vd i Erik Frick. Han kommer senast från rollen som vice vd på Resurs Bank, där han bland annat ledde utvecklingen och kommersialiseringen av en fintech-app som nu har runt en kvarts miljon användare. 

– Han är en erfaren ledare och har nyss gjort precis den app-resa vi står inför. Han har en övergripande helikoptervy över processen att utveckla digitala tjänster och förstår vad som krävs för att få de tänkta användarna att faktiskt använda appen, säger Carl Borrebaeck. 

PainDrainer har också fått in Peter Benson, som delvis pensionerade sig innan årsskiftet och då lämnade sin mångåriga tjänst i den köpenhamnska riskkapitalfonden Sunstone. Han är i dag ordförande för Ascelia Pharma och lämnade förra året ordförandeposten i Alligator Bioscience när bolagets valberedning bytte ut hela styrelsen. Det resulterade i att grundaren, Carl Borrebaeck som också ligger bakom Immunovia och Senzagen, lämnade Alligator i protest.  

– Jag känner Peter och har länge jobbat ihop med honom. Han har ett extremt nätverk över hela världen och kompletterar PainDrainers styrelse med sin breda finansiella bakgrund. 

Emiliano Strauss

PainDrainer har värvat en ny vd, Erik Frick från Resurs Bank, och fått in Sunstone-veteranen Peter Benson i styrelsen och delägarlistan. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Milstolpe för Borrebaeck-bolag

    Senzagen visar lönsamhet på EBITDA-nivå under årets första kvartal. Det är första gången i bolagets historia.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Immunovia studsar upp

    Lundabolaget Immunovia, grundat av bolagsnestorn Carl Borrebaek, steg på börsen med över 70 procent på tisdagen. Läs här vad som ligger bakom lyftet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.