tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Plexian startar dotterbolag för digitala valutor

Det börsnoterade fintechbolaget Plexian startar tillsammans med Stockholmsföretaget CashButler ett nytt dotterbolag, PlexChain, för att utveckla en teknik som skapar digitala valutor. Dessa kan sedan användas i de olika lojalitetsprogram som Plexian utvecklar åt sina kunder.

– Vi gör inte en enda digital valuta utan utvecklar en teknologi som kan skapa många olika digitala valutor. Genom att till exempel integrera dem i Plexians lojalitetsplattform Edge så kan kunderna ersätta sina bonuspoäng med en riktig digital valuta, säger PlexChains vd Johan Ljungström till Rapidus.

Hela CashButlers verksamhet, med såväl patent som personal, förs in i PlexChain. Plexian har dock en option på att ta över hela det nya företaget, säger Plexians vd Staffan Mattson.

– Att detta blev ett joint venture med CashButler beror på att de redan hade tekniken och patenten så vi kunde få en rivstart. Nu blir PlexChain ett rent teknikbolag som levererar en white label-lösning och administrerar plattformen åt alla som vill sätta upp sin egen digitala valuta, säger han.

Tekniken ska först testas tillsammans med olika partners för att slipa på tillämpningarna med digitala plånböcker och olika egenskaper för olika kunder. Gemensamt för valutorna är dock att de alla ska ha en låst växelkurs till en vanlig valuta, till att börja med svenska kronan.

– Det är ingen kryptovaluta vi skapar utan en separat betalräls utanför bankernas system. I teorin skulle Försäkringskassan kunna betala ut via vårt system så att pengarna kan användas till hyra, livsmedel, apotek och annat nödvändigt, men spärra betting, alkohol och annat onödigt. Vi har kommit ganska långt och räknar med att starta flera test i olika sektorer och bolag under 2022, säger Johan Ljungström.

Niclas Lindstrand

Det börsnoterade fintechbolaget Plexian startar tillsammans med Stockholmsföretaget CashButler ett nytt dotterbolag, PlexChain, för att utveckla en teknik som skapar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.