torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Asgard når genombrott i cancerforskning

|  
|  

Smile-bolaget Asgard Theraputics har nått en milstolpe i utvecklingen av sin genterapiprodukt TrojanDC. Nu har bolaget kunnat visa att deras metod för omprogrammering av celler – som tidigare visats effektiv hos möss – även fungerar på mänskliga celler. Enligt Asgards Therapuetics medgrundare Fábio Rosa har de lyckat göra omprogrammeringen 190 gånger effektivare.

–  Det är en enorm milstolpe som tar oss ännu ett steg närmare att använda immunterapi i behandling mot cancer, säger han.

För fyra år sedan kunde forskarna bakom Asgard Therapeutics visa att de kunde omprogrammera cancerceller hos möss till dendritiska celler som stärker immunförsvaret. När samma metod användes för att omprogrammera mänskliga hudceller blev resultatet till en början inte lika bra, förklarar Fábio Rosa.

– I den nya studien har vi visat en drastisk förbättring av omprogrammeringsprocessen i mänskliga celler som når över 60 procents effektivitet. Den låga effektiviteten har tidigare varit ett hinder för att kunna överföra våra resultat till klinik, säger han.

I höstas tog Asgard Theraputics in 6 miljoner euro för att fortsätta den prekliniska utvecklingen. Bolaget består, förutom av Fábio Rosa, av forskarna Filipe Pereira och Cristiana Pires.

Sara Nkwe Assarsson

Smile-bolaget Asgard Theraputics har nått en milstolpe i utvecklingen av sin genterapiprodukt TrojanDC. Nu har bolaget kunnat visa att deras […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.